04 Ocak 2007

Amiga'nız için iki donanım seçeneği: Whippet ve Catweasel

Amiga'nın olanaklarını artırmak için piyasaya çıkan iki yeni ürünü size tanıtmak istiyoruz. Birincisi, modem bağlantınızdaki kısıtlamaları kaldıran Whippet, ikincisi ise disket sürücünüzü HD disketlere uyumlu hale getiren Catweasel.

Whippet Serial PCMCIA Interface

Amiga 1200'lerin modem bağlamak için kullandıkları serial port, 68060 işlemciniz olsa bile en fazla 57600 bps hızında veri akışı sağlar. Ancak modeminizden en yüksek düzeyde verim alabilmeniz için modeminizin baud hızıyla en az 4:1 oranını sağlamanız, yani 33600 bps'lik bir modem için Amiga'nızı, en az 115200 bps veri hızına ayarlamanız gereklidir.

İngiliz Hisoft firması Whippet adlı hardware ürünü ile Amiga'daki kısıtlamaya son veriyor. Whippet, Amiga 1200'ün sol tarafında bulunan PCMCIA 2.0 kart girişine takılıyor. (Bildiğiniz gibi PCMCIA portlan günümüzün dizüstü PC'lerinde de bulunmakta). Whippet Serial Interface kartı, biri Amiga'nızın serial portuna, diğeri de modeminizin girişine takılacak iki kablo içeriyor.

Whippet'i kullanmadan, gerekli destek programlarını Amiga'nızın sabit diskine kurmanız gerekli. Yazılımlar kurulduktan sonra MIAMI gibi internet bağlantı ve Term gibi terminal programlarını "serial.device" yerine "whippet.device"ı kullanacak şekilde konfigüre etmeniz yeterli. Whippet sayesinde, Amiga'nın Internet'teki performansı oldukça yükseliyor, özellikle dosya transferlerindeki hız artışı hemen farkediliyor.

Whippet'in herhalde tek kötü yanı, PCMCIA portunu yalnızca modem için doldurması. Amiga 1200'ün PCMCIA slotuna takılan Squirrel interface sayesinde SCSI CD-ROM ve SCSI CD-WRITER bağlayanlar için bu durum sorun yaratıyordu, ancak Hisoft buna da bir çözüm getirerek PCMCIA portuna hem SCSI-II ünitelerinin hern de yüksek hızlı bir modemin bağlanmasını sağlayan Surf Squirrel kartını piyasaya sürdü.

Whippet Serial Interface'in Avrupa'daki satış fiyatı, yaklaşık 80 $ ve A1200 dışındaki Amiga modellerinde çalışmıyor.

Catweasel A1200 Floppy Interface

Amiga'nın floppy disket sürücüleri, kapasite bakımından PC'deki sürücülerden farklıdır. PC uyumlu makinalar Double Density diskette 720 KB, High Density diskette de 1.44 MB saklayabilirken Amiga aynı disketlerde 880 KB ve 1.76 MB veri saklayabilir. Ancak A4000 ve A3000'ler dışında diğer Amiga'lar, double density okuyan sürücülerle donatılmıştır.

Şimdi tanıtacağım Catweasel adlı küçük kartla, A1200'nüze piyasada rahatlıkla bulunan PC HD disket sürücülerini takıp rahatlıkla High Density disketlere veri aktarabilirsiniz. Ayrıca Amiga OS 3.0'ın bünyesinde bulunan CrossDOS-PC yazılımı yardımı ile 1.44 MB'lık PC HD disketlerini de okuyabilirsiniz.

Catweasel oldukça küçük boyutlarda bir kart ve Amiga 1200 anakartındaki floppy soketine takılıyor. 2.5 inçlik disket kablosu yardımı ile PC HD floppy sürücüsü Amiga'ya rahatlıkla bağlanıyor. Catweasel, Amiga ve PC disketlerini okuma süresinde oldukça büyük bir hızlanma sağlıyor, yapılan ölçümlerde hız artışı %60 civarlarında ölçülmüş.

Catweasel kartının Avrupa'daki satış fiyatı 95$ civarında. Aynca Catweasel'ın Buddha adında A4000 için olan bir modeli de piyasaya sürülmüş durumda.

İlgili Web Adresleri

Hisoft UK : www.hisoft.co.uk
Blittersoft UK : blittersoft.wildnet.co.uk

Yazar: Sinan Gürkan

0 yorum: