Sabit diskinizde dosyalar çoğaldığı zaman bir düzenleme ihtiyacı doğar. Normal Amiga DOS üzerinde SHELL açarak komutlar yazmakla bu işi yapmak pek kolay değildir. Dosya Menajeri olarak adlandırılan yazılıma gerek duyulur bu noktada. Amiga'da en çok kullanılan Dosya Menajer yazılımı, Avustralyalı GPSoft'un bir ürünü olan "Directory Opus" tur. En son sürüm Directory Opus Magellan (V5.6) bir dosya menajeri yazılımı olmanın dışında çok değişik özelliklere sahip.
D.Opus Magellan'ın en önemli özelliği "Workbench Replacement" (Workbench yerine) olması. Yapımcı firma GPSoft her yeni sürümde Directory Opus'u Workbench'e alternatif bir kullanıcı arabirimi yapma hedefine daha da yaklaşıyor. Programın sabit diske kurulumu (Install) sırasında D.Opus'u workbench yerine kullanıp kullanmayacağınızı belirleyebiliyorsunuz.
D.Opus Magellan'da standart dosya kopyalama, silme, formatlama işlemleri yanında GIF, PCX, JPEG resim dosyalarını, WAV, VOC, 8SVX gibi ses dosya formatlarını tek bir tıklama ile görebilmeniz, LHA, LZX, ZIP, ARJ gibi arşivleri açmadan içeriğini görmeniz ve sanki ayrı bir directory imiş gibi dosya işlemleri yapabilmeniz mümkün. Megabaytlar tutan uzun bir arşivin içerisinden istediğiniz dosyayı arşivi açmadan cımbızla çeker gibi alabiliyorsunuz.
D.Opus Magellan son derece "user-friendly" ve "user-configurable" olarak hazırlanmış. Bunun anlamı her kullanıcı kendi istediğine göre, programın görünüşünü, kutucukların ve düğmelerin işlevlerini değiştirebilir. Bu özellik gerçekten D.Opus'a inanılmaz bir kullanışlılık getiriyor, böylece kullanıcı kendisine en uygun konfigurasyonu yaratabiliyor. D.Opus öylesine ayarlamak mümkün ki, Amiga'nızı Workbench'e dönmeden kontrol edebilirsiniz.
Directory Opus Magellan'da mouse'a basış şeklinize göre yazılıma değişik işlemler yaptırabilirsiniz. Örneğin tek bir mouse tıklayışında LHA, LZX arşivinin içini görebilirken, iki tıklayışta arşivi açabilirsiniz.
Directory Opus'un göze çarpan özelliklerinden biri de dosya tiplerini "öğrenmesi". Mesela, programı kurdunuz, ilk olarak JPEG formatında bir resmi Opus üzerinden göstereceksiniz. Bunu isterseniz modüler olarak ayrı bir programa atıyorsunuz, yani JPEG resimleri FastJPEG adlı program göstersin, AVI dosyalarım CyberAVI oynatsın, MOV dosyalannı QT14 göstersin diyebiliyorsunuz. İsterseniz Directory Opus'a bu dosyaları birer dosya tipi olarak tanıtabiliyorsunuz. Directory Opus Magellan'ı Internet üzerinde de kullanabilirsiniz. Opus FTP modülü ile Internet üzerindeki herhangi bir FTP sitesini Amiga'nıza bağlı bir hard disk gibi görebilmeniz mümkün, hatta iki ayn FTP sitesi arasında dosya transferi bile yapabilirsiniz!
Directory Opus Magellan'ın bu sürümünde göze çarpan bir başka özellik de, programın Magic User Interface ve Master Control Program gibi diğer yardımcı programla uyumlu çalışabilmesi ve MagicWB ve Newlcons ikon setlerini tam olarak desteklemesi. Kuşkusuz Directory Opus'un bu başarısı GPSoft'un kullanıcılarının tavsiyelerini dikkate almasından kaynaklanıyor. D.Opus, Amiga OS 3.0, 6MB RAM ve sabit diske gerek duymakta. Kanımca D.Opus her Amiga kullanıcısının sabit diskinde baş köşede bulunması gereken bir program. Eğer Amiga'nızın kapasitesi yetmiyorsa bir önceki sürüm V4.12'yi, yok eğer yetiyorsa mutlaka Directory Opus Magellan'ı kullanın derim.
Yazar: Sinan Gürkan
0 yorum:
Yorum Gönder