04 Ocak 2007

Amiga'ya yabancı dosya formatları

Dergimizin diğer sayfalarında MP3, MIDI, WAV, QUICKTIME gibi dosya formatları hakkında yazılar okumuşsunuzdur. "Ne kadar kötü, Amiga bu dosya formatlarını kullanamıyor" diye düşünüyorsanız boş yere üzülüyorsunuz.

Çoğu multimedya ile ilgili olan MP3, MIDI, AVI, VAW, QUICKTIME gibi dosya formatlarını Amiga'nızda çeşitli yazılımlarla kullanmanız mümkün. Şimdi size bu yazılımları tanıtacağım:

MP3 FORMATI (MPEGA V3.3 & DC^MP3GUI & BAH GUI)

32. sayıda Deniz Davutoğlu'nn yazısında tanıtılan MP3 müzik formatını Amiga'nızda kullanmanız mümkün. Gerekli yazılımın adı MPEGA 3.3. Freeware bir yazılım MPEGA, yani program için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. MP3 formatı, sıkıştırma tekniklerine dayandığı için hızlı işlemci gerekli. Müzik parçalarını 44100 KHz (yani CD kalitesinde) dinlemek için 68040 veya 68060 işlemciye gerek var. Ancak 68030 CPU ile daha düüşk frekanslarda (22100 KHz gibi) net çıkış almanız mümkün. Stephane Tavenard'ın MPEGA yazılımı kendi başına DOS üzerinden çalışıyor ve her defasında "MPEGA -q 1 - d2" gibi komutlar yazmak lazım. Bu durum karşısında diğer programcılar boş durmamış ve MPEGA için grafik ara birimleri yazmışlar.

Amiga'nızda MP3 formatında dosyalar yaratmanız da mümkün, bunun için MUSIC-IN ve MUSIC-IN-GUI yazılımlarını kullanabilirsiniz. Anak MP3 yaratma için de 68040 ve 68060 işlemci tavsiye ederim.

WAV, AIFF, S3M vs. FORMATLARI (EAGLE PLAYER V2.0)

WAV, AIFF, S3M gibi dosya formatları PC ve diğer sistemlerde sıkça kullanılan ses ve müzik dosya formatlarıdır. EaglePlayer 2.0 ile bu 3 format dışında 30'un üstünde müzik formatını çalabiliyorsunuz. Ancak Eagle Player basit bir Sample ve Module Player olmaktan öte özellikler de taşıyor. Programın ekranında grafik equalizer, stereoscope gibi eklemeler yapılabildiği gibi ses örnekleme, frekans ayarı gibi 30'a yakın efekt de yapmanız mümkün. Shareware olan EaglePlayer'ı Amiga'da müzikle uğraşan herkese tavsiye ederim.

MIDI FORMATI (GMPLAY 1.3 & GMPLAYMUI 1.2)

MIDI formatındaki müzik parçalarını Amiga'nızın ses çipinden dinlemeniz mümkün. GMPLAY sıkıştırılmış 6.6 MB uzunluğu ile oldukça geniş bir program. Bu uzunluk programdaki müzik enstrüman sample'larından ileri geliyor. Ayrıca Aminet'te yaklaşık 10 MB kadar GMPlay için hazırlanmış enstrüman sample'ları bulmanız mümkün.

GMPlay Standart General MIDI, Roland GS ve Yamaha XG için hazırlanmış MIDI dosyalarını çalabiliyor. GMPlayMUI ile Workbench üzerinden GMPlay'i kontrol etmeniz mümkün. 68040 ve 68060 işlemciniz varsa, MIDI müzik parçalarını 44100 KHz kalitesinde dinlemeniz mümkün.

AVI VE QUICKTIME (CYBERAVI VE CYBERQT)

Bildiğiniz gibi AVI ve QUICKTIME formatları ses ve görüntüyü birleştiren film formatları. Bu formatlara bilhassa en son PC ve MAC oyunlarında rastlıyoruz.

Amiga'da CyberAVI ve CyberQT programlarıyla bu dosya formatlarını sesleri ile birlikte seyretmeniz mümkün. Normal Amiga'larda bu filmlerin seyredilmesi için ayrı bir ekran açılırken, grafik kartlı Amiga'larda WB üzerinde bir pencerede bu iş görülebiliyor. CyberAVI, Microsoft'un geliştirdiği INDEO AVI formatı dışında bütün AVI'leri gösteriyor. Programcının dediğine göre Mİcrosoft, INDEO formatı için CyberAVI'yi tek başına geliştiren bu programcıdan 5000 $ (1 milyar lira) istemiş (Bill Gates'in ticaret anlayışı işte...). Ancak Ancak Indeo AVI formatını Amiga'nızı Shapeshifter ile Macintosh'a çevirerek seyredebilirsiniz. (Gördüğünüz gibi Amiga'da çareler tükenmez!)

Bunların dışında Amiga ile GSM, MPEG, XING-MPEG, PBM, MACPAINT, ADOBE ACROBAT gibi çeşitli dosya formatlarını görmeniz mümkün, ancak ne yazık ki REAL AUDIO VE REALVIDEO formatlarını görmeniz imkansız. RealAudio-Video yazılımının yapımcı firması bu formatı Amiga'ya çevirmeyi bugüne kadar kabul etmedi.

Yukarıda tanıttığım programları internette Aminet sitelerinden ya da iki ayda bir çıkan Aminet CD-ROM larında blabilirsiniz. Programların bulundukları dizinlerin ve arşivlerinin isimleri şöyle:

Aminet sitesi: ftp.uni-paderborn.de/aminet yada www.aminet.net

MPEGA 3.3: mus/play MPEGA.lha
BAH GUI: mus/play BMG.lha
DC GUI: mus/play dc-mp3r2.lha
MUSIC IN: mus/misc MusicIn.lha
MUSIC IN GUI: mus/misc MusicInGUI.lha
GMPLAY 1.3: mus/midi GMPlay13.lha
GMPLAYMUI: mus/midi GMPlayMUI.lha
EAGLEPLAYER: mus/play EaglePlayer.lha
CYBERAVI: gfx/show Cyberavi19.lha
CYBERQT: gfx/show CyberQT.lha

Yazar: Sinan Gürkan

0 yorum: