12 Kasım 2007

AMD/ATI FireStream 9170 işlemcisi



Ekran kartlarının güçlü paralel işleme kapasitelerinin yüksek performanslı bilgisayar hesaplamalarında kullanılması fikri bir süredir ortalıktaydı. NVIDIA da G80 tabanlı Tesla işlemcisi ve CUDA platformuyla bu alana giriş yapmıştı. AMD/ATI dün yeni FireStream 9170 işlemcisini ve yeni SDK'sını duyurdu.

FireStream 9170, RV670 tabanlı, 55 nm üretim tekniğine sahip bir işlemci. Kart üzerine 2 GB GDDR3 bellek bulunuyor ve kendi asenkron DMA'sı ile CPU'yu meşgul etmeden büyük miktarda veri işleyebiliyor. 150 Watt'ın altında bir güç harcaması olacak.

FireStream 9170'in esas öne çıkan özelliği ise 32 bit kayar nokta yerine 64 bit kayar nokta hesaplamaları. Şimdiye kadar NVIDIA tarafından Tesla ve yine ATI'ın daha önce çıkan RV580 çekirdeği tabanlı GPGPU'ları 32 bit kayar nokta operasyonlarını doğrudan destekliyordu. Oyunlar için önemi yok ama GPGPU'ların kullanımının hedeflendiği büyük bilimsel hesaplar için ilgi çekici bir özellik. Aradaki farkı şöyle belirtelim; 32 bit kayar nokta gösterimiyle 7 basamak civarında bir kesinliğe sahipsiniz. 64 bit kayar nokta gösterimiyle ise 16 basamak civarında bir kesinlik sağlanabiliyor. Bu sayılar onluk sistem için. FireStream 9170 endüstrinin 64 bit kayar nokta teknolojili ilk GPGPU'su olacak.

AMD FireStream SDK (Software Development Kit) de bu duyurunun bir parçası. FireStream SDK hem düşük seviye hem de yüksek seviyede araçlar sunan bir geliştirme kiti. CTM (Close to the Metal) tabanından gelen CAL (Compute Abstraction Layer) ile geliştiricilere donanıma düşük seviyede performans ayarı ve gelecek yongalara uyumluluk vaadediliyor. Yüksek seviyede ise Brooke+ ile paralel işleme için C genişletmeleri sağlanıyor. AMD ayrıca GPU'yla hızlandırılmış matematik fonksiyonları için ACML (AMD Core Math Library) ve video işlemeyi hızlandırmak için COBRA video kütüphanesini de desteklemeyi planlıyor.

Bu tip GPU taşıyan kartlar üzerlerinde birer monitör çıkışı barındırmıyor, çünkü amaçları zaten görüntü vermek değil, paralel işleme gerektiren ve kayar nokta performansına ihtiyaç duyan karmaşık hesaplamaları üstlerine almak. ATI'nin sitesinde bu paralel işleme kapasitesini kullanmayla ilgili olarak bir "Stream Processing" sunumu bulunuyor.

pclabs.gen.tr

0 yorum: