05 Kasım 2007

Pirate Bay'dan yeni P2P protokolu



Popüler torrent sitesi Pirate Bay gelecek planlarını şimdiden gün yüzüne çıkarmaya başladı bile.

Pirate Bay takımı ilginç şeyler yapmayı seven bir grup ancak yeni projeleri Bittorent'i silerek geleceğin P2P dosya paylaşım programı olabilir.

Yeni bir protokol yapma çalışmalarına başlama nedeni ise Bittorent'in artık eskisi gibi verim vermemesi olarak belirtiliyor. BitTorrent'i bulan adam Bram Cohen'in sahibi olduğu BitTorrent Inc. son yaptığı açıklamada protokole yapılacak değişikliklerin kaynak kodunu kapatacağını duyurdu. Pirate Bay'e göre bu durum yeni protokolleri için kendilerine güç verdi.

Yeni ve gelişmiş bir protokol yapma isteklerinin bir diğer nedeni ise sayıları hızla artan spammer'lar ve korsan karşıtı kuruluşlar. Yeni protokol ise bu sorunlar göz önüne alınarak geliştiriliyor.

Yeni protokol büyük ihtimalle '.p2p' uzantısını kullanacak. '.p2p' dosyaları ve BitTorrent uzantısı olan '.torrent' uzantılı dosyalar karşılıklı olarak birbirine dönüştürülebilecek.

Pirate Bay en büyük korkusu ise insanların BitTorrent'i bırakıp yeni protokolü benimseyip benimsemeyecekleri. Yine popüler Torrent sitelerinden Mininova sakinleri yeni protokolü kesinlikle kullanacaklarını belirtti.

Halen geliştirilme aşamasında olan yeni protokol gelecek yılın başlarına doğru çıkacak. Daha detaylı bilgiyi kaynaktan öğrenebilirsiniz.

kaynak: securep2p.net

0 yorum: