08 Ekim 2007

.Net kaynak kodu açılacak



Microsoft bu konuda eleştirilere, baskılara karşı dayanma gücünü her geçen gün yitiriyor ya da bunun iyi birşey olduğunu anlamış durumda. Hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç nedir dersek sonuç iyi birşey diyebiliriz sanırım. Microsoft çalışanlarından Scott Gu' nun bloguna göre bazı kütüphanelerin kaynak kodu açılıyor.
Malum kim ne derse desin Visual Studio çok dilli bir geliştirme platformu olarak hep başarılı bir IDE olarak tanımlanmıştır. Katılanı olur katılmayanı olur ama bu konuda genel bir konsensus vardır. Yazılım geliştiriciler IDE' nin kullandığı kütüphanelerin açılmasını hep istiyorlardı en sonunda istekler gerçek oluyor.

İlk etapta yine de çok heyecan yapmaya gerek yok. Kaynak kodu açılan kütüphaneler: .NET Base Class Libraries (System, System.IO, System.Collections, System.Configuration, System.Threading, System.Net, System.Security, System.Runtime, System.Text, etc), ASP.NET (System.Web), Windows Forms (System.Windows.Forms), ADO.NET (System.Data), XML (System.Xml), ve WPF (System.Windows).

Daha sonraki aşamada WCF, Workflow, and LINQ kütüphanelerinin de kaynak kodu açılacakmış. 1 ay sonra falan anladığım kadarı ile. Tabi insan huylanıyor kardeşim bir kerede niye açmıyorsun diye ama komplo teorisi üretmeden önce biraz bekleyelim bakalım.

Visual Studio 2008 lisansı sahipleri kaynak kodları ücretsiz olarak indirdikten sonra gelişmiş debugging imkanına kavuşacaklar. VS2008 sahipleri .NET kaynak kodu debug sembollerine de erişebilecekler. Haber ile ilgili link ve Scott' ın blogu da burada

fazlamesai.net