25 Ekim 2007

Intel, Transmeta ile anlaştı



Transmeta, geçtiğimiz sene Intel'in Pentium 3'lerden Core 2'lara kadar neredeyse tüm işlemci ailesinde Transmeta'nın patentli teknolojisini izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açmıştı. Dün yapılan duyuruya göre Transmeta ile Intel bu konuda bir anlaşmaya vardı.

Transmeta, davayı açarken yaptığı duyuruda Intel'le bu konunun görüşüldüğünü ancak zararlarını karşılamak için yeterli bir anlaşmaya varılamadığını, bu nedenle de konuyu mahkemeye taşıyacaklarını belirtmişti. Firma özellikle güç tasarrufuyla ilgili teknolojilerinin Intel tarafından izinsiz kullanıldığını öne sürüyordu.

Dün duyurulan anlaşmaya göre Intel, Transmeta'ya 150 milyon dolar ödeyecek ve önümüzdeki beş yıl boyunca da her yıl 20 milyon dolar daha verecek. Bunun karşılığında ise Transmeta iddialarını düşürmenin yanısıra, Intel'e bugüne kadarki ve gelecek 10 yılda alabileceği bütün patentleri kullanma hakkı veriyor. Lisanslamaya Transmeta'nın LongRun ve LongRun 2 güç yönetimi teknolojileri de dahil. Ayrıca Transmeta bu teknolojileri başkalarına da kiralayabilecek ve Intel bunu dava konusu etmeyecek.


pclabs.gen.tr

0 yorum: