17 Eylül 2007

Amd'den 3 çekirdekli işlemci mi geliyor?



AMD'den Multi-Core teknolojisine değişik bir yaklaşım: Tri-Core

Hepiniz tahmin edersiniz ki silikon vadisi dedikodularla dolu bir yerdir. Her gün onlarca söylenti yayılır. Fakat dün AMD tarafından yayılan bir söylenti, oldukça dikkat çekti. Oldukça güçlü söylentilere göre AMD, Quad-Core teknolojisinden bir çekirdek atarak (belki de Dual Core'a bir çekirdek ekleyerek) Tri-Core teknolojisi üzerinde çalışıyor. Nereden çıktı bu 3-Çekirdek olayı? Hani işlemci mimarisine göre simetri daha önemliydi? AMD'ye göre 3-Çekirdekli işlemci olayının dezavantajları olduğu kadar avantajları da var ve AMD bu avantajları geliştirmek için uğraşıyor.

AMD'nin, Barcelona kod adlı 2.00 GHz Quad-Core işlemcisini henüz piyasaya sürdüğünü göz önünde bulundurursak, yıl sonuna kadar daha yüksek işlemci saat hızlarını göreceğiz.

Teknik açıdan bakıldığında Tri-Core teknolojisi işlemci mimarisine uymasa da yeni teknolojiler sayesinde bu sorun atlatılabilir ve sistemin avantajlarından yararlanabiliriz. Sıcaklık/Performans dengesi dengede tutulabilirse Quad-Core (4-Çekirdekli) ile Tri-Core (3-Çekirdekli) arasında pek bir performans farkı görmeyiz. Hatta ısınma problemi çok iyi dengelenebilirse daha hızlı bir sonuç bile alınabilir.

Ek Bilgi: 3-Çekirdek teknolojisi aslında işlemci mimarisine göre pek de yeni bir teknoloji sayılmaz. Hatırlayınız X-Box 360 konsolu da ilk başta 3-Çekirdekli olarak prototipi geliştirilmiş fakat tasarım, sıcaklık sorunları yüzünden va değiştirilmişti.

kaynak: techno-labs.com hothardware.com