28 Ağustos 2007

VIA'dan 1 Watt harcayan yeni CPU



VIA Technologies, VIA Eden ultra düşük gerilimli (ULV) işlemci ailesine 500 MHz'lik yeni bir model eklendiğini açıkladı

Bekleme konumunda enerji tüketimi sadece 0.1 Watt olan 500 MHz'lik VIA Eden ULV işlemci, en temelden itibaren geniş bir aralıktaki endüstriyel, ticari ve ultra mobil uygulamaların düşük güç tüketim gereksinimlerine uyacak biçimde tasarlandı. Yeni işlemci, müşteriler için hazırlanmış birçok anakartla birlikte 23-24 Ağustos 2007 tarihlerinde Tayvan'da düzenlenen "Gömülü Sistem Konferansı" (Embedded System Conference) sırasında sergilendi.

Güç verimliliğini yeniden tanımlayan fansız 500 MHz VIA Eden ULV işlemci, 1 Watt güç tüketimi sınırları içinde tamamen x86 tabanlı bir işlemci için eşi görülmemiş hıza ulaşıyor, sessiz güçlü sistem tasarımları için yeni bir alan açıyor. 21 x 21 mm'lik ultra kompakt NanoBGA2 paketlemeyle üretilen VIA Eden ULV işlemci, x86 platformunun hiç olmadığı kadar küçük ve hafif kasalara sığabilmesini sağlıyor.

Yeni işlemci, en yüksek güç tüketimi 3.5 Watt'ı aşmayan, çok çeşitli multimedya, bağlanabilirlik ve depolama seçeneklerini destekleyen, ultra kompakt gelişmiş hepsi bir arada dijital medya yonga seti VIA CX700/M sistem medya işlemcisi ile eşleştirilebiliyor ve en yüksek güç tüketimi 10 Watt'tan az olan sistem platformlarını mümkün kılıyor.

500 MHz VIA Eden ULV işlemciyle ilgili daha fazla detay, VIA internet sitesinden indirilebilen "The 1 Watt Processor: Making x86 More Accessible to the Embedded Market" adlı rapordan elde edilebilir:

http://www.via.com.tw/en/downloads/whitepapers/processors/WP070823Eden500MHz.pdf

500 MHz VIA Eden ULV Hakkında

VIA CoolStream mimarisini temel alan 500 MHz VIA Eden ULV işlemci, 500 MHz'a varan hızlarda en yüksek güç tüketimini 1 Watt ve bekleme konumu tüketimini 100 mW (0.1 Watt) gibi ultra düşük değerlerde tutma imkanı veren gelişmiş 90 nm tekniğiyle üretiliyor. İşlemciye, 400 MHz VIA V4 veriyolu, 16 işhattı seviyesi, sofistike dallanma tahmini ve verimi iyileştirilmiş 128 KB'lık tam hızlı özel L2 önbellek gibi kapsamlı performans geliştirici özellikler dizisini içeren ve güç tüketimini düşük tutmak pahasına performans kaybına olanak tanımayan VIA StepAhead Teknolojiler Topluluğu entegre edilmiş.

VIA Eden ULV işlemci ailesiyle ilgili daha fazla bilgi için:

http://www.via.com.tw/en/products/processors/eden_ulv/

techno-labs.com