20 Temmuz 2007

Telkoder, Telekom'u sıkıştırıyor


Bilindiği gibi, TELKODER'in, Türk Telekom'un yeni tarifesinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a yaptığı başvuru haklı bulunarak, söz konusu tarifelerin yürütülmesi durdurulmuştur. Böylece Danıştay, telekom sektörünü ilgilendiren büyük bir yanlışı düzeltmiştir. Danıştay'ın bu kararıyla, 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren Türk Telekom'un yeni telefon tarifelerinin uygulanma imkanı ortadan kalkmıştır. Bu karar, ülkemizde serbest rekabetin gelişmesi için bir kilometretaşıdır.

Türk Telekom, Danıştay'ın kararını takiben şehiriçi tarifesini düşürecektir. Ne var ki, alternatif telekom şirketlerine şehiriçi görüşme yaptırmak için gerekli lisanslar hâlâ verilmemiştir. Bu konudaki en önemli engel, siyasi irade eksikliğidir. Ayrıca, Türk Telekom'un piyasayı rekabetle büyütmek stratejisini benimsemiyor olması da serbestleşmenin önündeki büyük engellerden biridir. Bu durum, sektör oyuncularının aleyhine işleyecek bir düzenin devam ettirilmesi anlamına gelmekte; sektörde yaratılması gereken rekabet ortamı yine yaratılmamaktadır.

Telekomünikasyon Kurumu, şehiriçi görüşme lisanslarının alternatif telekom şirketlerine verilmesini bir an önce sağlamalıdır. Hem gerçek rekabet ortamının oluşturulması, hem de tüketicinin korunması açısından en uygun koşullar ancak bu şekilde yaratılabilir. Serbestleşememiş bir pazar ortamında atılacak adımlar fayda sağlamayacaktır.

TELKODER olarak, Telekomünikasyon Kurumu'nu, şehiriçi görüşme lisanslarının alternatif telekom şirketlerine verilmesi için gereken önlemleri ivedilikle almaya davet ediyoruz.

TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği)

0 yorum: