09 Temmuz 2007

Patlayan batarya ölüme yol açtı



Çin'de bir fabrika işçisi, işe giderken gömleğinin ön cebinde duran cep telefonunun bataryasının patlaması sebebiyle hastaneye kaldırıldı, hastanede ise hayatını kaybetti.

Kuzey Çin'de yaşanan bir olay, herkesi tedirgin etti. 22 yaşındaki bir fabrika işçisi, Shuangcheng kentinde bulunan iş yerine giderken, gömleğinin ön cebine koyduğu telefonun bataryası patladı. Patlayan batarya parçaları adamın kalbine kadar saplandı.

Orada bulunanların acil servisi araması sayesinde hemen hastaneye kaldırılan genç, hastanede yaşamını yitirdi. Yapımcı firma, kendilerinin suçsuz olduğunu, patlayan bataryanın, kullanım kılavuzunda yazıldığı gibi kullanılmadığından patladığını belirtti. Firma hakkında soruşturma başlatıldı.

Ülkemizde de patlayan bataryaların can kaybına yol açtığını biliyoruz. Özellikle kaçak telefonların içindeki kaçak bataryaların patlama riski, yasal yollarla alınan telefonlardan çok daha fazla. Biz yine de önleminizi alın diyoruz :

- Telefonunuzu gereğinden fazla şarjda tutmayın. Eğer şarj çizgisi dolmuşsa, dolmuştur. Ne kadar tutarsam o kadar uzun süre gider mantığı yanlış.

- Bataryanızı, dolaylı yoldan da olsa aşırı sıcak bir ortamda bulundurmayın.

- Telefon çalışırken bataryanızı birden çıkarmayın. Önce telefonu kapayın, sonra bataryanızı çıkarın. "Ben hep öyle yapıyorum, birşey olmuyor" demeyin. Her bunu yapışınızda bataryanızı patlamaya daha müsait bir hale sokuyorsunuz.

- Sinirlendiğinizde telefonunuzu herhangi bir yere fırlatmayın ! hıncınızı kum torbasından alın.

- Bu haberden de öğrendiğimize göre, siz siz olun, en son önlem olarak cep telefonunuzu gömleğinizin cebinde taşımayın.

techno-labs.com