12 Temmuz 2007

Bilinçlioy.com



" Bilinçli Oy Projesi, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde oy kullanmadan önce daha bilinçli oy kullanabilmemiz ve tercihlerimizi sandığa daha doğru yansıtabilmemiz için tasarlandı.

Parti Yakınlık Anketi’nin amacı, hepimizin çeşitli konularda olan görüşlerine iktidara yürümek için uğraşan farklı siyasi partilerin ne kadar yakın olduğunu göstermektir. Bir partiye oy vermemizi sağlayacak bir çok faktörün yanı sıra partilerin ülkemiz sorunları hakkında görüşleri de önem taşır. Her ne kadar partilerin önerdikleri çözüm önerileri konusunda tam bir fikir elde etmek kolay olmasa da, geliştirdiğimiz aracın bir fikir vermesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Partilerin ülkemiz konularındaki duruşlarını belirleyebilmek amacıyla öncelikle parti programları ve seçim beyannameleri taranarak önemli ve partiler arasında fark yaratabilecek konular belirlendi. Daha sonra, yaklaşık 30 kişilik, sivil toplumdan, medya kuruluşlarından ve akademik kurumlardan kişilerin katıldığı bir panel partilerin bu konulardaki yerlerini değerlendirdi.

Çalışmamızı tamamlayabilmek amacıyla, önde gelen siyasi partilerin yönetimlerinden kendi partilerini bu ölçeklerde konumlamalarını rica ettik, ancak bu konuda hiçbir partiden destek alamadık. Bu nedenle parti konumlandırmaları uzmanlarımızın görüşleriyle sınırlı kaldı. Olabilecek hataları engellemek amacıyla son aşamada partilerin konumlarında en fazla uzlaşma olan konuları seçmeye çalıştık.

Parti Yakınlık Anketi çalışmasının daha iyi ve kusursuz yapılması doğal olarak mümkün. Ancak bir ilk adım olarak kabul edilmesi ve gelecekteki çalışmalara ışık tutması amacıyla çalışmamıza katılmanızı rica ediyoruz. "