30 Mayıs 2007

Kocaeli'nden 'ADSL için telefon şart değil' kararı

Telefon hattını kullanmadığı için 12 YTL sabit ücreti ödemek istemeyen bir ADSL kullanıcısının başvurusu üzerine yapılan inceleme sonrası Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti "Bir mal ya da hizmetin satışı, başka bir mal ya da hizmetin satın alınmasına bağlanamaz" gerekçesi ile Türk Telekom'un istek durumunda telefon hattını iptal etmesine karar verdi.

Bir müddettir çok sayıdan okuyucumuzdan "telefon kullanıcısı olmadan ADSL kullanılamaz mı?" soruları alıyoruz. Türk Telekom şehiriçi fiyatlarına gelen zam ve cep telefonu sektöründe yılbaşından bu yana gelen indirimli fiyatlar bu tür talepleri arttırdı. Türk Telekom bu tür taleplere olumlu cevap vermiyordu ama Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunan bir kullanıcı "kullanılabilir" cevabı aldı.

Yunus Abdullahoğlu isimli ADSL kullanıcısı, ADSL kullanmak için evine çektirdiği hattın ucuna bağlanan ve hiç kullanmadığını bildirdiği telefona aylık 12 YTL sabit ödeme yapmaktan kurtulmak istediği için Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Tüketici heyeti yaptığı inceleme sonucu verdiği kararda şunları belirtti :

Bilirkişinin teknik raporunda Türk Telekom'un altyapısının sabit telefon olmadan da ADSL kullanımına müsait olduğu görülmüştür. Bu yüzden 4077 sayılı kanunun 5'inci maddesi gereğince bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satın almasına bağlanmayacağından tüketicinin telefon hattının iptali talebinin haklılığına, Türk Telekomu'un hattı iptal etmesine karar vermiştir.

Kullanıcı Abdullaoğlu'nun tüketici sorunları hakem heyeti kararı ile birlikte yeniden Türk Telekom'a başvurduğu bildiriliyor. Öte yandan çok sayıda kullanıcının Telekomünikasyon Kurumu'na da benzer bir taleple gittiği biliniyor. Ancak TK bugüne kadar bu tür kullanıcı taleplerine de olumlu bir cevap vermemişti.

Telekomünikasyon Sektöründe, gerek pazarın düzenlenmesi, gerek işletmecilerin uyacakları kuralların belirlenmesi, gerek ise tüketici haklarının korunması konuları "bağımsız üst kurul" hüviyetinde çalışan Telekomünikasyon Kurumu'nun görev alanına giriyor. Ancak hem işletmeciler, hem de tüketiciler TK'nın ADSL konusunda yeteri hızda davranmadığını düşünüyorlar.

ADSL, internetin yaygınlaşması sırasında, mevcut geleneksel telefon tellerini (bakır) kullanabilmeyi, yani ses yanısıra veri aktarımı yapmak için geliştirilen bir yöntem ve 8 MB/sn veri geçirmeye müsade ediyor (Bkz : Gigabit DSL (DSM) de Geliyor).

Ülkemizde ADSL henüz sadece Türk Telekom altyapısı üzerinden veriliyor. Türk Telekom ise, ADSL'i ya zaten telefon kullanıcısı olanlara bağlıyor, ya da telefon yoksa veriyor. Bu durumda, telefonun kullanılmasına bakılmaksızın sabit ücret alınıyor.

ADSL'in üzerinden verildiği, bakır tellerden oluşan ve yıllar boyunca Türkiye'yi kaplayacak şekilde oluşturulan omurganın kullanım hakkı, Telekomünikasyon Kurumu ile Türk Telekom arasında imzalanan "imtiyaz sözleşmesi" nedeniyle 20 yıl kadar Türk Telekom'da. Diğer taraftan telekom sektöründeki serbestleşme uzantısında yerel ağın paylaşıma açılması (YAPA) için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında Alternatif operatörler de aynı altyapıyı ücreti karşılığında kullanabilir ve kullanıcılarına hizmet sunabilir hale gelecekler.

turk.internet.com

0 yorum: