15 Mayıs 2007

Galakside son keşif: Fosil yıldız

Samanyolu galaksisinde keşfedilen yaşlı yıldız, astronomları heyecanlandırdı. 13.2 milyar yıllık evrende bulunan 'fosil' yıldız tam 13.2 milyar yaşında...

Astronomlar galakside neredeyse evren kadar yaşlı bir 'fosil' yıldız keşfetti. Avrupa Güney Yarım Küre Uzay Araştırmaları Örgütü'nün (ESO) Astrophysical Journal isimli yayınının mayıs sayısında yer alan araştırmasına göre 13.7 milyar yıllık evrende bulunan 'fosil' yıldız, tam olarak 13.2 milyar yıl yaşında. Açıklamada, nispeten parlak olan bu yıldızın, Samanyolu galaksisinde yer aldığı belirtildi.

Bir grup uluslararası astronom yıldızla ilgili araştırmaları sırasında radyoaktif toryum ve uranyum elementleri üzerinde ölçüm yapmak için ESO'nun güçlü VLT teleskopunu kullandı. Yıldız yaşının hesaplanmasında kullanılan teknik, arkeolojide kullanılan karbonla hesaplama metoduna benziyor ama arkeologlar on ve yüz yıllara göre ölçüm yaparken astronomlar çok daha uzun zaman dilimleriyle ilgileniyor. Sonuçlar üzerine bir rapor hazırlayan Anna Frebel açıklamasında "Şaşırtıcı ama bir yıldızın yaşını tespit etmek oldukça zor. Bu iş radyoaktif elementler olan toryum ve uranyumun zenginliğinin çok kesin bir hesabının yapılmasını gerektiriyor. Bu da ancak ESO'nun VLT teleskopu gibi en büyük teleskopların başarabileceği bir şey" diye konuşuyor.

Evrenin başlangıcını oluşturan büyük patlamadan hemen sonra ortaya çıktığına inanılan 'HE 1523-0901' isimli yıldızla ilgili "Yıldız galaksimizin yaşamında, çok erken bir tarihte yerini almış" açıklaması yapıldı.

0 yorum: