Firefox kullanmak beni hem manevi anlamda rahatlatıyor, hem de gelişime açık yapısı tarayıcının kişiselleştirilmesine olanak veriyor. firefox kullanıcıları için firefox'tan yüksek verim almak için izlenebilinecek yollar:
- Ekran görüntüsünden biraz daha istifade edebilmek için küçük simgeler kullanabilirsiniz. Bunun için görünüm-araç çubukları-özelleştir-küçük simgeler kullan yolunu izleyebilirsiniz.
- akıllı anahtar kelimeler sayesinde arama yaparken zamandan kazanabilirsiniz. arama sözcüklerinizi kaydederek bir daha yazma ve hatırlama zahmetine katlanmıyorsunuz.
- klavye kısayollarını kullanabilirsiniz.
Spacebar (sayfa aşağı)
Shift-Spacebar (sayfa yukarı)
Ctrl+F (ara)
Alt-N (sonrakini bul)
Ctrl+D (yerimlerine ekle)
Ctrl+T (yeni sekme)
Ctrl+K (arama kutusuna git)
Ctrl+L (adres çubuğuna git)
Ctrl+= (yazı boyutunu arttır)
Ctrl+- (yazı boyutunu azalt)
Ctrl-W (sekmeyi kapat)
F5 (yenile)
f11 (tam ekran)
Alt-Home (anasayfaya git) - yazdığınız bir adresin com-net-org gibi uzantılarını yazmadan kısayollarla istediğiniz siteye gidebilirsiniz. www kullanmadan com uzantılı adresler için Control-Enter, net uzantılı adresler için Shift-Enter ve org uzantılı adresler için Control-Shift-Enter kısayollarını kullanabilirsiniz.
- sekmeler arasında geçiş için Ctrl+Tab (sonraki sekmeye), Ctrl+Shft+Tab (önceki sekme) ve Ctrl+1-9 (numara ile sekme seçimi) kısayollarını kullanabilirsiniz.
- fare kısyollarıyla da; orta düğme ile yeni sekme açabilir, shift+orta tekerlek aşağı ile önceki sayfa, shift+orta tekerlek yukarı ile sonraki sayfaya gidebilir, ctrl+orta tekerlek yukarı ve aşağı ile yazı boyutunu değiştirebilir, menü üzerindeki sekmelerin üzerinde orta düğmeyi kullanarak sekmeleri kapatabilirsiniz.
- adres çubuğuna bir adres yazarken otomatik olarak eşleşen harflerden daha önce ziyaret ettiğiniz site adresleri görünür. bu adresler üzerine gelip tıklamadan delete tuşu ile istediğiniz adresi silebilirsiniz.
- oluşturacağınız "user.js" dosyaları ile firefox'u biraz daha kişisel hale getirebilirsiniz. şuradan bir örnek inceleyebilir ve kendiniz için düzenleyebilir, şuradan da bu dosyaların nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.
- yerimlerinize anahtar sözcükler vererek onları daha kolay kullanabilirsiniz. bir yerimi üzerinde özellikler sekmesine tıklayıp anahtar kelimeler yazdıktan sonra adres çubuğuna bu kelimeleri yazarak siteye direk olarak girebilirsiniz.
- sayfa yenileme ayarlarınızda değişiklikler yaparak hızınızı arttırabilirsiniz. öncelikle adres çubuğuna about:config yazın. daha sonra "süzgeç" çubuğuna network.http yazarak filtreleyin. network.http.pipelining ve network.http.proxy.pipelining satırlarına çift tıklayarak onları "true" şekline getirin. network.http.pipelining.maxrequests satırına 30 gibi bir değer verin. son olarak burada sağ tıklayın ve Yeni-Integer yolunu izleyin. nglayout.initialpaint.delay olarak isimlendirin ve değeri 0 yapın.
- firefox'un ram kullanımını azaltmak için yine adres çubuğuna about:config yazın ve süzgeçe browser.cache yazın. browser.cache.disk.capacity bölümünden değer değişikliği yapabilirsiniz. 512mb ila 1gb rame sahipseniz 15000 değerini kullanabilirsiniz.
- firefox'u simge konumuna getirdiğinizde de firefox'un bellek kullanımını azaltmak için about:config ekranı üzerinde herhangi bir yere sağ tıklayıp yeni-Boolean yolunu izleyin. config.trim_on_minimize olarak isimlendirin ve true şekline getirin.
- kaynak
bildirgeç'e üye olduğum zaman bir yazı yazmak istediğimde internet explorer nedense beni sürekli olarak ana sayfaya yönlendiriyordu. o zaman eski alışkanlıklardan dolayı kullanmadığım firefox'u bu vesile ile denedim ve şu an explorer ile pek görüşmüyoruz. ama şunu da unutmamak gerekir ki -her ne kadar her zaman görmesek de- birçok internet sitesi internet explorer baz alınarak yapılıyor. zaman zaman yaptığım tasarımları firefox üzerinde inceliyorum. explorer'da bir hata gördüğüm zaman tasarıma tekrar dönüyor ve gerekirse firefox görünümündeki hatasızlıktan fedakarlık edip explorer için hatasız hale getiriyorum. çünkü sitemi 100 kişi ziyaret ediyorsa bunun 80'i internet explorer kullanıcısı oluyor. haliyle kullanmamamıza rağmen haraket noktamız ie. işin ilginç noktası firefox'un ücretsiz ve explorr'dan daha iyi olmasına rağmen ie'nin daha fazla kullanılıyor olması.
bildirgec.org
0 yorum:
Yorum Gönder