Dergimizdeki Atölye bölümünde PC ve MAC'lerde çalışan Adobe Photoshop'la gerçekleştirilen resim işleme (image processing) teknikleri dikkatinizi çekmiştir sanırım. Adobe Photoshop hiçbir zaman Amiga için piyasaya sürülmedi ancak, yine de bu resim işleme tekniklerini Amiga'da özel iki yazılımla gerçekleştirmeniz mümkün. İsimleri "Art Effect" ve "Photogenics" olan bu iki yazılımın Adobe Photoshop'tan daha iyi olduğunu iddia etmiyorum, ancak her ikisinin de çok kaliteli yazılımlar olduğunu söylemeliyim.
Art Effect V2.1:
Alman Haage&Partner firmasının geçtiğimiz Temmuz ayında piyasaya sürdüğü Art Effect 2.1, şu anda Amiga'daki en iyi image processing yazılımı olarak kabul ediliyor. Art Effect sistem olanakları olarak en az 68030 işlemci ve 6 MB bellek gerektiriyor. Amiga'nızda FPU (matematik işlemci) varsa işlemler daha hızlı oluyor.
Art Effect'ten tam verim almak için en az 14 inçlik bir multiscan monitör ve grafik kartı tavsiye ediliyor.
Art Effect'i hazırlayan programcılar Adobe Photoshop'u örnek almışlar. Daha önce Photoshop'u kullanmış olanlar Art Effect'te hiç yabancılık çekmiyorlar.
Art Effect ile twirl, mosaic, oil-paint, solarize, convultion v.s. gibi burada hepsini saymamız mümkün olmayan birçok efektleri resimlere uygulayabiliyorsunuz.
Art Effect'in güzel bir yanı da, bir resmi yüklemeden bellekte ne kadar yer kaplayacağını belirtmesi ve resmin çözünürlüğünü dpi (dots per inch) cinsinden bildirmesi. Bu özellik basım aşamasında oldukça önem kazanıyor.
AGA çipsetli bir A1200'de Art Effect ile iyi sonuçlar alabilirsiniz, ancak profesyonel kullanım için 68060 ve 64-bit grafik kartı gerektiyor. Haage&Partner firması şu anda Art Effect 2.1'in PowerPC sürümünü piyasaya sürmek üzere.
Photogenics V2.0:
Amiga'da görüntü işleme için ikinci seçenek de, İngiliz Almathera firmasının Photogenics 2.0 adlı yazılımı. Yazılımın kullanım kitabı oldukça ilginç. Sözünü ettiğimiz kitap tamamen HTML olarak hazırlanmış, istenildiğinde bir Web browser aracılığı ile görülebiliyor.
Photogenics 2.0'ın en güçlü yönü, onlarca resim formatını yükleyip saklayabilmesi. Bu formatlardan birkaçına değinmek gerekirse, BM, Targa, TIFF, PCX, GIF, PNG, BMP sayılabilir.
Photogenics 2.0'daki görüntü efektlerini "Modes" ve "Effects" adlı iki ayrı menüden kontrol ediyorsunuz. "Modes" bölümündeki efektleri freehand (serbest) çizini yaparken kullanabilirken, "Effects" menüsündekileri daha önceden yüklenen resimlere uygulabilirsiniz.
Photogenics'in değinmemiz gereken bir başka özelliği de Virtual Memory (sanal bellek) özelliği. Diyelim ki, bir resime bir efekt ekleyeceksiniz, ancak Amiga'nızın belleği yetersiz kaldı, Photogenics 2.0 hemen sabit diskinizin daha önceden belirlediğiniz bölümünü RAM gibi kullanıyor ve size işleminizi bitirme olanağı sağlıyor.
Sonuç olarak Art Effect 2.1 ve Photogenics 2.0 oldukça kaliteli yazılımlar. İki programı da kurcalarsanız, Atölye bölümünde yapılan efektleri yapabileceğinizi görürsünüz...
Haage&Partner Web Sitesi: www.haage-partner.com
Yazar : Sinan Gürkan Kaynak : Amigart
04 Ocak 2007
Amiga'da Resim İşleme Sanatı: Art Effect V2.1 ve Photogenics V2.0
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder