30 Haziran 2007

Fresheezy: En taze wordpress ve blogger temaları


örnek tema

İlk önce brusheezy sitesi açıldı ve bedava photoshop fırçaları indirebildik. Daha sonra vecteezy sitesi açıldı ve bedava vektör grafikler indirebildik.

Ve şimdi de Fresheezy sitesi açıldı. Artık bedavaya Wordpress, Expression Engine, Blogger ve BBPress temaları indirebileceğimiz kaliteli bir tema galerisi var.


bildirgec.org


Karşınızda AvroTube!


youtube+european Union=eutube

Karşınızda avrupa birliğinin internet üzerindeki yayın organı " eutube ".youtube ile yapılan anlaşma sonucunda hayat bulan eutube kullanıcıların avrupa birliğini daha iyi anlamalarını sağlamak ve avrupa birliğinin politikaları hakkında daha detaylı bilgiler vermek için yapılandırılmış.

kaynak: mashable.com

Microsoft'a hack saldırısı



microsoft'un İngiltere sitesi hacklendi. rEmOtEr adlı hacker tarafından ana sayfaya 2 fotoğraf ve Suuid Arabistan ile ile ilgili yazılar vardı. Microsoft yaptığı açıklamada bunu doğruladı.

GPL v3 duyuruldu

Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu

Özgür yazılım dünyasının en popüler lisansı olan GPLv2'nin bir güncellemesi olan GPLv3 GPLv2'nin yetersiz kaldığı birçok konu ile ilgili yenilikler içeriyor. Yeni GPL'in getirdiği bazı güncellemeler şöyle:
  • GPL ile lisanslanan yazılımların farklı lisanslara sahip uygulamalar ile birlikte çalışabilmesine yönelik düzenlemeler
  • Tivolaştırma ve "Güvenilir Bilişim" gibi kullanıcı özgürlüklerini donanım seviyesinde engellemeye yönelik politikalara karşı önlemler.
  • MS - Novell anlaşması gibi özgür yazılım dünyasında kamplaşmalara yola açabilecek anlaşmalara karşı çeşitli önlemler.
GPL'in yeni sürümünün getirdiği yeniliklerin tam listesine ve yeni lisans metnine GPLv3'ün ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

GPL'in yeni sürümünün getirdiği yeniliklerin tam listesine ve yeni lisans metnine GPLv3'ün ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

fazlamesai.net

29 Haziran 2007

Google Desktop Linux'te



Google'ın masaüstü arama motoru Google Dektop artık Linux üzerinde de çalışıyor. Böylece Google açık yazılıma yaptığı desteği bir kere daha "haykırmış" oluyor.

Google Desktop Linux, şimdilik Ubuntu 6.10+, Debian 4.0+, Fedora Core 6+, SUSE 10.1+ dğıtımlarını destekliyor. Diğer bazı Google araçlarının aksine Google Desktop Linux Açık Kaynaklı değil. Google bunun nedenini kullanılan arama alogaritmasının diğer Linux sistemlerde olmayan Google a ait olmasından kaynaklandığını bildiriyor.

Google Desktop Linux'u buradan indirebilirsiniz.

bildirgec.org

Javascript'te gizli tehlike

Web 2.0 ile birlikte kullanımı yaygınlaşan javascript, virüslerin bilgisayarlara girişini de kolaylaştırabiliyor.

Trend Micro'un yazılı açıklamasına göre, internet tarayıcılarının kullandığı ve web sayfalarındaki bazı işlevlerin çalışması için gerekli olan javascript'ten ziyaretçilerle daha yüksek etkileşim kurmayı amaçlayan ve içeriği ziyaretçilerin oluşturduğu Web 2.0 tarzı siteler daha fazla yararlanıyor.

Javascript kodları doğrudan HTML içeriğe gömülebiliyor ve web tarayıcısı programa doğrudan iletilebiliyor.

Program, bu kodu çalıştırarak sitede sunulan işlevlerin kullanılmasını sağlıyor.

Sitedeki bir formu doldurup altındaki 'Tamam' butonuna basmak bile javascript sayesinde oluyor.

Bilgisayar korsanları devreye girdiğinde ise birçok zararlı eylem, kullanıcının her an karşılaşabileceği riskler olarak ortaya çıkıyor.

Bilgisayar korsanı isterse, kullanıcıyı, ziyaret ettiği sitede sakladığı bir kod ile kendi belirlediği bir adrese yönlendirebiliyor.

Kullanıcının bilgisayarına, yönlendirildiği bu ikinci siteden başka bir javascript daha yükleniyor. Bundan sonra ise kullanıcının favori siteleri ve çerezleri toplanarak korsana iletiliyor.

Bundan kullanıcının hiç haberi olmuyor. Kullanıcıların büyük kısmı, web tarayıcılarının kullanıcı adı ve parolalarını anımsamasını istedikleri için ayarlar bölümünde ilgili seçeneği işaretliyor.

Korsan, kullanıcının hangi İnternet bankacılığı hizmetini kullandığını buradan saptıyor ve çerezlerdeki kullanıcı adı ve parolalardan yararlanarak sisteme giriş yapabiliyor.

Javascript kaynaklı tehlikelerden korunmanın yolu, web tarayıcılarındaki ayarlardan javascript'i tamamen devre dışı bırakmaktan geçiyor. Ancak, bu sefer de gerçekten işinize yarayacağı bir durumda web tarayıcınız, istediğiniz işlemi yapamaz hale geliyor.


bildirgec.org

28 Haziran 2007

Jaduka



Jaduka Telekom firmalarının, yüksek görüşme ve anormal 0800'lü hat fiyatlarına alternatif farklı servisleriyle göz kamaştırıyor. üyelikte 60 dakikalık ücretsiz kredi sunuyor. Üye olarak 0800'lü hat sahibi olabilir yada sitenize beni arayın butonu ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda jaduka diğer voip servislerinden farklı olarak tüm kullanıcıların özgürce indirip kendi platformlarını geliştirebilecekleri api paketini de unutmamış.

1. Click And Connect

Sisteme üye olunduğunda sizden öncelikle kendi telefon numaranızı istemekte. Burada yapmanız gereken ülke kodu kısmından 011 seçmek ve numranızı yazmanızı isteyen alana 90'la başlayan telefon numranızı girmek. Ardından web sayfalarına yerleştirilmek üzere gerekli kodları hemen edinebiliyorsunuz. Sistemin çalışma mantığı ise şöyle: kullanıcı sitenizdeki click and connect butonuna tıkladığında açılan pencereye telefon numrasını yazar. Tamam butonuna bastığında önce siz aranırsınız. Siz telefonu açarsınız jaduka size bir kullanıcının sizinle görüşmek istediğini söyler ve bekletir. Bir de bakmışsınız ki site ziyaretçisinin telefonu çalmaya başlamış. Bu kadar basit.

2. My Private Line

Üyelikten hemen sonra size 0800 820 15 07 gibi bir telefon numarası ve bir dahili numara verir. bu numara arandığında doğrudan sizin üyelik esnasında belirttiğiniz numaraya yönlendirme yapar.

Her iki serviste aslında bugüne kadar birçok voip servisinin yapmadığı birşeyi internet kullanımı ile ses iletişimini her zaman ulaşılabilecek kaliteye getirmeyi hedefliyor.


İşte jaduka servisleri. Buyurun...


bildirgec.org

Yahoo Search'de Flickr Fotoları


Yahoo'nun Flickr'ı satın almasının ardından artık Yahoo Search'de Images sonuçlarında Flickr'da bulunan fotoğraflara erişim mümkün olacak. Bu adımla iki site arasındaki içerik alışverişi başlamış oldu. Şurada ise arama sonuçları örneklerle gösterilmiş.

bildirgec.org

27 Haziran 2007

Glossy javascript

Glossy.js 1.2, web sitenizdeki resimlerinize, köşe ekleme, gölge etkisi sağlama gibi özellikleri, kolayca eklemenizi sağlıyor. Kod kalabalığı olmadan, tek bir tag ile çalışan bir javascript.

Mozilla Firefox 1.5+, Opera 9+, IE6+ ve Safari gibi bilinen tüm internet gezginleri ile problemsiz çalışıyor.

yapmanız gereken, glossy.js dosyasını indirmek ve şuradaki işlemleri uygulamak.


bildirgec.org

Google GrandCentral'ı satın alıyor



Google, GrandCentral ile anlaştı. Burada yazan habere göre satın alma ile ilgili detaylar henüz belli değil.

Bildiğiniz gibi GrandCentral geçtiğimiz Eylül ayında "Yaşam için tek numara" sloganı ile beta olarak yayına başlamıştı.

GrandCentral'ın verdiği hizmetten biraz bahsedelim.


Aylık belli bir ücretle üye olduktan sonra size bir numara veriyorlar. Sizin üye olurken verdiğiniz numaraları bu yeni numarınızla birleşiyor. Yani biri sizin GrandCentral numaranızı aradığında tüm telefonlarınız çalıyor.

Bunun yanı sıra tüm mesajlarınız tek sesli elektronik posta kutularında toplanacak. Dilerseniz telefonunuzdan dilerseniz web üzerinden bu mesajları dinleyebilirsiniz.

Son olarak istemediğiniz numaraları filtreleyebiliyorsunuz. Bırakın sizi arayıp dursunlar.

Bunlar sadece belli başlı özellikler GrandCentral çok daha fazla özelliği barıdırıyor.


bildirgec.org

RealPlayer yenilendi



1995 yılından beri kullanılan ve günümüzün popüler video oynatıcılarından birisi olan realplayer'in yenilenmiş versiyonu kullanıma sunuldu.: Bu yeni versiyonun getirdiği en önemli özellik; internet üzerinden izlediğiniz videoları sadece bir tıklama ile bilgisayarınıza indirebilmeniz olsa gerek.Bu özelliği sadece drm-free içeriklerde kullanabiliyorsunuz. bunun yanında geliştirilen video arama özelliği ve cd/dvd dosyaları oluşturabilme özelliği dikkat çekici.

bildirgec.org

26 Haziran 2007

Digg'ten yeni yorum sistemi



Popüler sosyal imleme sitesi digg yeni yorum sistemini kullanıma sundu.Uzun bir süredir digg kullanıcıları tarafından merakla beklenen yeni yorum sisteminin beraberinde hız ve in-line replies özelligi getiriyor.Bu yeni yorum sisteminin tasarımı konusunda bilgiyi buradan, teknik uygulamaları konusundaki bilgiyide şuradan alabilirsiniz.

12Voip ile bedava konuşun



Daha önceleri adından sıkça söz ettiren lowratevoip gibi voip servislerinin sahibi betamax şirketi voip siteleri zincirine bir yenisini daha ekledi. Kullananlar bilir; lowratevoip ilk kurulduğunda tüm türkiye aramalarını belirli bir dakika sınırı koyarak ve kredi yüklemiş olmak koşuluyla bedava sunuyordu. Yeni kurulşan serviste ise bu koşulların hiçbiri olmadan sadece programı indirip bilgisayarınıza kurmak kaydıyla üye olarak bedava konuşmanın tadını çıkarmanız mümkün. Üstelik aramaları kendi telefonunuzdan program üzerindeki "phone-phone" özelliğini kullanarak da yapabilirsiniz. Bu servisin de en güzel yanı;yine ücretsiz oluşu. Umalım da betamax, ülkemizi voipstunt'da, internetcalls'da ve lowratevoip'de olduğu gibi bir müddet sonra ücretsiz aranabilecek ülkeler listesinden çıkartmasın. Bedava görüşme yapmak için buradan buyrun.

bildirgec.org

25 Haziran 2007

Avea'dan Nokia kampanya



Avea, yeni faturalı hat alan abonelerine kameralı, radyolu ve bas konuş özellikli Nokia 5070'i KDV dahil 139 YTL'ye sunuyor

Avea, yeni faturalı hat alan ve bir yıl boyunca ayda KDV ÖİV dahil sadece 20 YTL'lik fatura tutarını taahhüt eden bireysel, kamu çalışanı ve kurumsal abonelerini 139 YTL'ye Nokia 5070 sahibi yapıyor. Üstelik maximum kredi kartına peşin fiyatına 6 taksit imkanı da sunuluyor.

Avea'nın ayrıcalıklı Nokia cihaz kampanyasından bir yıllık taahhütname ile faturalı HepsiBir ve paketlerinden birini seçen yeni bireysel hat aboneleri; TümKamu ve TümKamu+ tarifelerinden yeni hat alan kamu çalışanları ve emeklileri; HerYöne, Ekstra, Şirketim veya TekFiyat kurumsal tarifelerinden yeni hat alan tüm kurumsal aboneler faydalanabiliyor.

Kampanya dahilinde, yeni faturalı Avea hattı alan aboneler sadece Avea ile GSM pazarına sunulan yeni Nokia 5070 cep telefonuna sahip olacaklar. Kamera, bas konuş, video kaydı, video oynatıcı, FM stereo radyo, MMS, GPRS/EDGE,ve daha birçok teknolojik özelliği bir arada sunan şık tasarımlı ve hafif Nokia 5070 Avea bayilerinde faturalı Avea hattı sahibi olmak isteyen aboneleri bekliyor. Aboneler isterlerse Nokia 5070'lerini kırmızı veya mavi renklerde seçebiliyorlar.

techno-labs.com

Disk Drive Security 1.6



Disk Drive Security 1.6 ile istediğiniz sürücüyü kolaylıkla gizleyebilir, başka kullanıcıların istemediğiniz sürücülere erişmesini engelleyebilirsiniz. parola koruma, belli sürücüleri aktif/pasif etme gibi özellikleri var. Buradan indirip deneyebilirsiniz. tüm windows sürümlerinde çalışıyor.

bildirgec.org

USB keyboard'dan midi controller



Laptop ile müzik üretenler için olmazsa olmazlardan biri de midi-controller'dır. Özellikle canlı perfromanslarında msn messenger ile chat yaparmış gibi görünmekten şikayet edenler için olmazsa olmaz. Tabi bu tür ekipmanların fiyatları da bir hayli tuzlu olabiliyor. Chromadecay bu iş pratik ve ucuz bir çözüm üretmişler ve usb bir keyboarddan kullanışlı bir midi controller üretmişler. Özellikle Ableton Live! için tasarladıkları bu harika controller için bir adet usb keyboard ve birkaç kutu sprey boya. Şuradan adım adım nasıl yapılacağına ilişkin fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

bildirgec.org

24 Haziran 2007

Opera 9.5 Geliyor

Image Hosted by ImageShack.us

Opera geliştirme takımı, bir kaç hafta içerisinde Opera 9.5'i yayınlayacağını açıkladı. Kod adı Kestrel olan bu sürümde yeni özellikler eklenmiş, varolan özellikler geliştirmiş ve bir çok hata-açık kapatılmış.

Opera 9 sürümünün yayınlanmasının üzerinden 1 yıl geçti. Opera 9.5 ile gelen yeni özelliklere şöyle olacak:

* Geliştirilmiş CSS3 desteği
* Kullanıcıların Operanın özelliklerine daha rahat ulaşması için arayüzündeki yenilikler
* 64-bit Linux/FreeBSD paketleriyle uyumluluk
* Yeni javascript motoru
* Klavye kısayolları
* Ve son olarak söylediklerine göre web sayfalarını gezerken eskisine göre çok daha hızlı performans alacakmışız.

kaynak: my.opera.com

Yahoo'dan açık kaynağa sansür


Buradaki blogda yahoo answers'da açık kaynakla ilgili bir cevaba sansür uygulandığı iddia edilmekte.

olay kısaca şöyle; kullanıcının biri windowsla sorun yaşayan bir bilgisayarı olduğunu ve windows cd si olmadığını belirtmiş.konu hakkında cevap veren amanda kerik ise bir boş cd takıp üzerine ubuntu veya kubuntu yazmasını ve daha sonra bilgisayarına kurmasını tavsiye etmiş.
daha sonra ise ilginç bir şekilde, yahoo'dan verdiği cevabın yahoo'nun "Community Guidelines or Terms of Service" e aykırı olduğunu ve silindiğine dair mail almış.amanda'nın daha ayrıntılı açıklama isteklerine ise şimdilik sadece otomatik bir mail yollanmış yahoo tarafından.

bakalım yahoo bir açıklama yapacak mı?ya da açık kaynak camiasıyla karşı karşıya gelmeyi göze alabilecek mi?

bildirgec.org

23 Haziran 2007

Yahoo'da yönetim değişikliği



İnternetin en meşhur arama motorlarından Yahoo'nun Yönetim Kurulu Başkanı Terry Semel istifa etti.

Terry Semel, Yahoo' nun 6 yıl başında kaldı. Özellikle reklam ve basınla ilişkiler birimlerinin geliştirilmesine harcadığı çabayla dikkat çekmişti. Yahoo için birçok iyileştirme yapan Terry Semel aynı zamanda bir çok eleştiriye mahruz kalmıştı. Bunların birçoğu Google' ın inanılmaz yükselişi ve Yahoo' nun rakibi kadar hızlı gelişim gösterememesi şeklindeydi. Bu eleştirileri Terry Semel basın toplantısında kabul ederek 2006 yılının Yahoo için zor geçtiğini söyledi.

Terry Semel yerine Yahoo' nun başına Jerry Yang geçti. Yang, Yahoo' nun kurucularından bir tanesi olmakla birlikte 2007 yılına kadar şirketin birçok kademesinde görev yapmıştı.

Unutmadan bu istifadan sonra Yahoo' nun Microsoft ile birleşmesi dedikoduları gittikçe daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Hatta söylentilere göre bu birleşmenin en büyük nedeni Google' ın hızlı yükselişi. Yahoo firması bu dedikoduları yalanlasada birçok otorite böyle bir birleşmenin olacağına kesin gözüyle bakıyor.

techno-labs.com

Playstation3 yakında coşacak



Sony, PS3' ün şu anki durgunluğuna son vermek için oyun firmalarıyla masaya oturdu ve hedef belirlendi. En yakın zamanda PS3 için 380 tane oyun piyasaya sürülecek.

Sony PS3 oyun konsulunu büyük umutlarla piyasaya sürmüştü fakat gelen satış rakamları pekte parlak değildi. Sony bu rakamlardan sonra çareler aramaya başladı. Bu rakamlar hakkında ufak bilgiler vermek gerekirse:

Mart Rakamları;
130.000 PS3 satıldı.
199.000 XBOX 360 satıldı.
259.000 Wii satıldı.

Mart ayında açıkça belli oluyorki Nintendo Wii diğer oyun konsollarına göre çok daha üstün.

Nisan rakamları;
82.000 PS3 satıldı.
174.000 XBOX 360 satıldı.
360.000 Wii satıldı.

Nisan rakamlarına baktığımızda açıkça görülüyorki PS3 satışları nerdeyse %35 düşmüş. PS3 satışları düşerken XBOX 360 satışlarında büyük bir değişim yaşanmamış. En dikkat edici şey ise Wii satışlarını %40 lara kadar arttırmış olması.

Mayıs rakamları;
82.000 PS3 satıldı.
155.000 XBOX 360 satıldı.
338.000 Wii satıldı.

Bu rakamları göz önünde bulunduran Sony, bu sene sonuna kadar Ps3 için 380' e yakın oyun çıkarmayı planlıyor. Sene sonuna kadar bu sayıyı tutturmayı hedefleyen Sony firmasının CEO' su Howard Stringer, yaptığı açıklamaya göre eğer bu hedefler tutturulursa, PS3 2008 senesinde büyük hızla gelişimini sürdürecek. Bunun yanında Sony' nin PS3' ten zarar etmesi iddialarınıda yanıtlayan Stringer, Sony' nin her zaman birşeylerden zarar edebileceğini fakat önemli olan bu durumun en hızlı biçimde düzeltilmesi olduğunu söylerken. PS3' ün gelecek yıllarda Sony' e büyük kazançlar getireceğine inandıklarını söyledi. PS3' ün geleceğin oyun konsolu olduğunu dile getiren Stringer, ilerleyen günlerde Ps3 ile ilgili yeni planların gündemde olduğunu söyledi.

techno-labs.com

Sosyal Müzik Devrimi Türkiye'de



Bir süredir Türkçe last.fm'in açılmasını bekliyorduk. Sonunda www.lastfm.com.tr adresinde Türkçe last.fm de açılmış oldu. last.fm forumlarında 20 haziran tarihinde açıldığı ilan edilen Türkçe last.fm Türkiye gibi bir ülkede bayağı büyük bir kullanıcı potansiyeline sahip olacak gibi görünüyor.

bildirgec.org

OWASP Türkiye - Web güvenliği günleri

"OWASP-Türkiye ve Web Güvenliği Topluluğu olarak devamını getirmeyi düşündüğümüz etkinliklerimizin birincisinin detaylarını sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Web Güvenliği Günleri‘nde yoğun ve teknik şekilde web uygulaması atakları, savunma, güvenli kodlama ve benzer bir çok konulara değinilecektir. Bu birinci bir günlük etkinliğimizde daha çok orta ve ileri seviye web saldırına değineceğiz.

Sunumlarımız arasında güzel bir tanışma ve sohbet etme amaçlı bir yemeğimizde bulunmaktadır.

Etkinlik programı ve içeriği hakkında detaylı bilgiyi buradan bulabilirsiniz. Katılım ücretsizdir."

www.webguvenligi.org

www.owasp.org

...

Opera'nızı güçlendirin!



Opera web browserınızın gücüne güç, özelliklerine daha iyilerini katmak için bu siteye bir göz atın. Opera'nın özelliklerini daha iyi anladıkça alacağınız randıman kat kat artacaktır. Sitedeki başlıklardan işinize en çok yarayacağını düşündüğüm bazıları şöyle:

Ve burada da neden Firefox yerine Opera'yı tercih etmeniz gerektiğiyle ilgili biraz eski ama hala geçerliliğini koruyan bir yazı var.

bildirgec.org

Wiki arama merkezi



Wikitag, artan wiki karmaşası içerisinde wikilerinizi etiketleyerek diger kullanıcılar tarafından rahat bulunabilme ve wiki aramalarınızda daha iyi bir sonuç elde etmenizi saglamak amaçlı açılmış yeni bir servis.

Şuan için birçok aramada ne yazık ki (bu yazı yazılırken kayıtlı wiki sayısı 133 idi) sonuç bulamıyor olsa da sonuç buldugu aramalarda sonuçları adres ve isim şekilde listeleyen sistemde diger etiket sistemlerinde oldugunun aksine ekleme yapan kişiye dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Tabi bu durum hem artı hemde eksi olarak degerlendirilebilir.

Wiki arama butonunun yanı sıra "Rasgele Wiki" butonuna sahip olan sistem ile aklınıza bile gelmeyecek konular hakkında wikilere ulaşabilmektesiniz.

bildirgec.org

Sansürsüz resim depolama



Ünlü BitTorrent-tracker olan The Pirate Bay, ana sayfasında "NO COPYRIGHT. NO LICENSE." sloganı bulunan yeni fotohosting servisinin anonsunu yaptı. BayImg adı verilen bu resim depolama servisinde hiç bir sansür yapılmayacağı özelikle belirtildi.

Kayıt gerektirmeyen, 140 formatı destekleyen (ZİP ve RAR dahil) ve 100 Mb dosya büyüklüğüne izin veren bu servise, yeni olmasına rağmen, 100 binden fazla dosya yüklenmiş.
Flickr'ın sansür uygulamasından sonra, bu servisin populer olması için şansı artmış.

bildirgec.org

22 Haziran 2007

BenQ ismini değiştiriyor



BenQ firması geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, artık yollarına QISDA ismiyle devam edeceklerini açıkladı.

Bilindiği gibi BenQ'yu 2000 yılında Acer'dan ayrılan bir grup kurmuştu. Daha sonra Siemens'in cep telefonu bölümünü satın alıp BenQ-Siemens marka ürünleri pazara çıkarmışlardı. Bu işten çok büyük zarar ettikleri de biliniyor. Sonra dijital fotoğraf makinesi bölümlerini de satmışlardı...

Alınan bu isim değişikliği kararından sonra BenQ marka ürünler üretilmeye devam edilecek ama BenQ artık Qisda'nın bir alt şirketi olarak gözükecek...

BenQ'nun açılımı "Bringing Enjoyment and Quality" idi. Qisda'nın açılımı ise "Quality Innovation Speed Driving and Achievements" olarak belirlenmiş.

Jias Da Ayrıca BenQ'nun Çin'de geçerli olan "Jia Da" ismi de "Jias Da" olarak değiştirildi. QISDA ismi, 1 Eylül'de resmiyete kavuşacak. Bu da demektir ki BenQ'nun, yeni logo bulması için önünde uzun bir süre var.
BenQ firması geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, artık yollarına QISDA ismiyle devam edeceklerini açıkladı.

Bilindiği gibi BenQ'yu 2000 yılında Acer'dan ayrılan bir grup kurmuştu. Daha sonra Siemens'in cep telefonu bölümünü satın alıp BenQ-Siemens marka ürünleri pazara çıkarmışlardı. Bu işten çok büyük zarar ettikleri de biliniyor. Sonra dijital fotoğraf makinesi bölümlerini de satmışlardı...

Alınan bu isim değişikliği kararından sonra BenQ marka ürünler üretilmeye devam edilecek ama BenQ artık Qisda'nın bir alt şirketi olarak gözükecek...

BenQ'nun açılımı "Bringing Enjoyment and Quality" idi. Qisda'nın açılımı ise "Quality Innovation Speed Driving and Achievements" olarak belirlenmiş.

Jias Da Ayrıca BenQ'nun Çin'de geçerli olan "Jia Da" ismi de "Jias Da" olarak değiştirildi. QISDA ismi, 1 Eylül'de resmiyete kavuşacak. Bu da demektir ki BenQ'nun, yeni logo bulması için önünde uzun bir süre var.

techno-labs.com

VIA'dan NanoBook



VIA'nın Computex 2007 fuarında ortaya çıkardığı VIA NanoBook UMD (Ultra Mobile Device) ultra düşük voltajlı (ULV) 1.2GHz VIA C7-M mobil işlemciye sahip. Bu özel işlemciyle 5 saatlik kullanım süresi sunuyor ve 1GB'a kadar DDR bellek kullanılabiliyor. Sabit disk seçeneği ise 30GB veya 60GB kapasitelerinde. VIA NanoBook, işletim sistemi olarak Windows XP veya Vista Basic kullanıyor.

Devamı...

kaynak: pozitifpc.com

Pardus Karakulak geliyor

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un yeni sürümü Caracal Caracal (Karakulak) adıyla çıkıyor. Pardus projesinden başka bir görev için ayrılan geliştirici Barış Metin'e ithafen 'Pardus 2007 Barış' kod adıyla deneme sürümü yayınlanan yeni yazılım, iki hafta sonra Caracal Caracal (Karakulak) adıyla kullanıma sunulmuş olacak.
Pardus'a adını veren Karakulak, Step vaşağı olarak da bilinir, kedigiller familyasından bir yaban kedisi türü olan Karakulak, Türkiye'nin yabani kedilerinden biridir. Ortalama ağırlığı 7-9 kg, rekor ağırlığı 17,7 kg'dir. Gövdenin tam boyu 75-90 cm'dir. Bunun dışında 30-35 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir.

Karakulak'ın kuyruğunun üst kısmında etrafında beyaz tüylerden oluşmuş püskül bulunan siyah bir çizgi vardır. Rengi genelde kahverengi tondadır ve üzerinde gri ya da beyaz benekler bulunur. Karakulağın kulaklarının ucunda sivri tüy kümecikleri vardır. Kulaklarının üst kısmının kenarları siyah tüylüdür. Latince ismi Türkçe'den gelmektedir. Orta Asya'daki Türkler tarafından kulak çevresindeki siyahlıktan ötürü bu şekilde adlandırılmıştır. Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar Türklere eşlik ettiği belirtilen Karakulak'ın Türkiye'ye nesli azalan hayvanlardan biri olduğu ve sayısının 100'ü geçmediği öğrenildi.

fazlamesai.net

21 Haziran 2007

Yonja'nın yaratıcılarından; Nolyo.com



"Arkadaşlarınıza ve dünyaya nerede neler yaptığınızı duyurun!
Burada herkes aynı basit soruyu cevaplıyor:
Şu anda neredesin, ne yapıyorsun, ne oluyor. Nolyo?"
...

IBM, dünyanın en hızlı yongasını piyasaya sundu



IBM, bugüne kadar üretilmiş en hızlı mikro işlemciyi piyasaya sunduğunu ve yeni yongayı Sistem p570 sunucularında kullanmaya başladığını duyurdu.

IBM'in ürettiği, 4.7 GHz hızındaki POWER6 yongası, bir önceki modelden %100 daha hızlı çalışıyor, ancak aynı miktarda elektrik tüketiyor. Yeni yongalarla donatılan Sistem p570 sunucuları ise halen piyasada bulunan en yakın rakibi Itanium tabanlı HP sunuculardan yaklaşık 3 kat daha hızlı çalışıyor.

Laboratuvar ortamında 5 GHz'lik hızı da aşabilen çift çekirdekli POWER6 yongaları, çekirdek başına 8 MB önbelleğe sahip. IBM'in 65 nanometre teknolojisiyle ürettiği POWER6, üzerinde 790 milyon transistör bulunduruyor. POWER6, Unix bazlı sunucularda kullanılan tamsayı ve kayan virgüllü hesaplamalar, Java yazılımları ve hareket işleme gibi uygulamaları da aynı anda yapabiliyor.

POWER6'nın yapılandırılabilir bant genişliği sayesinde kullanıcılar maksimum performans ya da minimum maliyet arasında seçim yapabiliyor ve sunucuyu düşük voltajlarda da çalıştırabiliyor. POWER6 işlemcisi, bilgi akışının kesildiği zamanlarda kendi kendini kapatıyor ve bu sayede enerjinin kullanımı %35 oranında azalıyor. POWER6 ayrıca, sistem içinde ısının yükseldiği bölgeleri tespit ederek, oraya yollanan bilgileri azaltıyor ve ısının normal seviyelerde kalmasını sağlıyor.

POWER6 ile çalışan Sistem p570 ise saniyede 300 GB bilgi indirme performansıyla, itunes kataloğundaki tüm şarkı, klip ve dosyaları 60 saniye içinde hafızasına kaydedebiliyor. Yüksek performans ve sanallaştırma kapasitesiyle kullanıcıların hızını %100 artırırken, %50 enerji tasarrufu sağlıyor.

IBM, POWER6 işlemcilerini Sistem p sunucularının yanı sıra Sistem i makinelerinde de kullanmayı planlıyor. IBM'in Küresel Teknoloji Servisleri bölümü, POWER6'nın müşteriler tarafından kısa sürede kullanılabilir hale gelmesi için servis ürünleri geliştiriyor.

İzlesene.com wap yayınına geçti



wap.izlesene.com

Opera Mini 4 beta



Cep telefonlarımız için mobil browser olan opera mini'nin 4. versiyonunun betası çıkmış. artık web sayfalarını bilgisayarımızda gördüğümüz gibi gösteren opera mini'nin yeni özellikleri şöyle:

  • sayfaları şeklini bozmadan gösterme
  • akıllı başlangıç noktası (bir sayfa yüklendiğinde içeriği otomatik olarak işaretleme, tek tuşla o bölgeye zoom yapabilme.)
  • mouse imleci
  • sürekli scroll yapmanızı gerektirmeyecek zoom sistemi.
  • numerik tuşlarla hızlı scroll.
  • daha hızlı açılan, daha ufak boyutlu sayfalar

Yeni özelliklerin görüldüğü örnek kullanım videosu şu şekilde.

Apple'ın safari windows beta ile bozduğu beta kavramımızı opera mini bir nebze olsun eski haline döndürüyor.

bildirgec.org

Pibb: Web tabanlı iletişim



JanRain adında, Portland merkezli bir web-geliştirme ekibinin OpenID protokolünü destekleyen, web-tabanlı iletişim servisi - Pibb, sayısız çeşitlilikteki "mesajlaşma" uygulamalarının bir 'karışımı' olarak karşımıza çıkıyor.

Genel olarak işlevinin tanımını çizmek gerekirse: Bilhassa grup halinde belirli bir konu üzerine Internet aracılığıyla iletişim kurmak, ancak bunun yanında bireysel olarak da herhangi bir yazılıma yahut OpenID dışında fazladan bir hesaba ihtiyaç duymaksızın ulaşılabilir olmak için kullanılabilecek; göründüğü kadarıyla da epey faydalı bir araç.

Tüm erişim ve profil düzenlemelerinin OpenID üzerinden denetlendiği uygulamada, kullanıcılarının kanal adı ya da içerik olmak üzere iki ayrı kategoriyle arama yapıp Pibb'de mevcut (ve tabii halka açık olan) diğer görüşmelere katılmasına ve diledikleri kitleye ulaşabilmesine imkan sağlıyor.

Bunun yanında her kanala dahil olarak farklı konu başlıkları altında da görüşme yapılabiliyor. Kolay anlaşılır arayüzü sayesinde birden fazla kanala bağlı olunsa bile hiç zorlanmadan pencereden pencereye (tab dersek daha doğru olur gerçi) geçiş yapmak mümkün.


Ayrıca kullanıcılar, profil ayarlarında bulunan ufak bir script'i ("Pibb me") blog'larına ekleyerek yine Pibb üzerinden bireysel olarak ulaşılabilir oluyorlar. (Henüz denememiş olmakla beraber herhangi bir blog'da bu butona hiç denk gelmedim ama.. Yani, işe yarıyordur muhakkak)

Pibb üzerinde yapılan görüşmeler; forum'un yoruculuğundan alabildiğine uzak, eposta gruplarının hantallığının yanından bile geçmeyen - bildiğin IM süratinde ancak format olarak 'mesaj tahtası' uygulamalarını anımsatan (kesinkes bir benzerlik değil tabii bu, belirtmekte fayda var) bir görünüşe sahip.

Sonuç olarak, kullanıcının alışkanlıkları arasında yerini aldıktan sonra vadettiği işlevi layıkıyla yerine getirebilecek ve gayet şık bir tasarıma sahip bir uygulama Pibb.

Hakkında biraz daha bilgi almak adına, Pibb ile karşılaşmamı sağlayan incelemeye de göz atabilirsiniz.

bildirgec.org

Çevrimiçi Bulmaca Sözlügü



Çözemedigimiz bulmacalar için googlede araştırma yaparız ancak binlerce sonuç içinden uygun olanı bulmak zor. Web 2.0 akımı ile birlikte oluşturulan bulmaca sözlüğü sitesi yardımı ile Bulmaca çözmek son derece basit. Site ziyaretçilerinin katkıları ile büyüyen bulmacabulmaca sitesi gerçekten çok güzel.Meraklısına tafsiye edilir.

bildirgec.org

20 Haziran 2007

Çoğu davetsiz misafir "pencereden" girer

Güzel bir Linux reklamı :)

Örümcek Adam gerçek mi oluyor?

İngiltere'deki BAE Systems adlı firma, sarp kayalıklara çıkabilecek ve hatta tavanda asılı durabilecek yeni bir kostüm üzerinde çalıştıklarını belirtti.

BAE Systems adlı firma, medyaya yaptığı açıklamada, Gecko isminde sıcak bölgelerde yaşayan ve dikey bir camda dahi yürüyebilen bir tür kertenkeleyi örnek aldıkları kostümün, askerlerin harekatları sırasında büyük kolaylıklar sağlayacağı belirtildi.

BAE Systems'ın yüksek teknoloji merkezinden Dr. Jeff Sargent bu buluşla ilgili olarak, "Henüz araştırma ve yapım aşamasındayız. Askerle işbirliği içinde çalışıyoruz. Gecko adındaki kertenkelenin ayaklarında düz ve dik yerlerde yürümeyi kolaylaştıracak tüyler mevcut. İşte bunu taklit ediyoruz. İlk aşamada birkaç denekte deneyip olumlu sonuçlar aldık.

Önce aşağı, sonra yukarı hareket etmek üzere tasarlanmış, vücuda monte edilen aksesuar ve teçhizatı taşıyabilecek özellikte olmasını istiyoruz. Örümcek Adam'ın eldivenleri için biraz erken olsa da onunla da ilgili çalışmamız sürüyor" dedi.

Dünyanın en hızlı DVD yazıcısı



Teknoloji devi Samsung'dan dünyanın en hızlı DVD-yazıcısı... Samsung Super-WriteMaster™ SH-S203 20x lik şaşırtıcı hızı ile şuan dünyanın en hızlı DVD yazıcısı ünvanını eline geçirdi. Sata veri yolu kullanan yazıcı sıkıcı jumper ayarı ile sizi uğraştırmazken ince veri kabloları ile kasanızı ferah tutuyor.

Samsung Super-WriteMaster™ SH-S203'ın bazı özellikleri:

  • 20X DVD±R recording
  • 12X DVD-RAM recording
  • 16X DVD+R Dual Layer recording
  • 12X DVD-R Dual Layer recording
  • 8X DVD+RW recording
  • 6X DVD-RW recording
Ayrıntılı bilgi için tıklayın

zamazing.org

Joomlajax ile joomlanıza ajax gücü ekleyin!

Her yerde kendine harika kullanım alanları bulan Ajax, artık Joomla'nın da içinde. Evet daha önce bir çok küçük Ajax scripti sayesinde şık galeriler, formlar, takvimler ve daha bir çok şey Joomla'yı güzelleştirmişti ama Joomlajax sayesinde artık bütün içeriğiniz Ajax nimetlerinden faydalanabiliyor.

Nasıl mı?

Joomlajax mambotunu indirip sitenize kuruyorsunuz, ve mambotu publish ediyorsunuz. Bu kadar basit!

Değil, çünkü Joomlajax henüz diğer bütün Javascriptler ile iyi geçinemiyor (forum sayfalarından kullandığınız Javascriptlerle arkadaş olabilecek mi öğrenebilirsiniz), bir de her sayfanın sonuna "Ajaxified by Hamidreza Tavakoli" yazısını ve linkini ekliyor (bunu da en az 3$ olmak şartıyla bağış yaparak kaldırma kodunu gönderiyor, kaldırma kodu diyorum çünkü hoş bir yöntemle şifrelemiş o kodu).

Bu sistemin bir demosunu buradan görebilirsiniz.

eğer "para vermeye niyetim yok, yok mu bunun nasıl çalıştığını gösteren bir sayfa?" derseniz, buraya - ajaxify your joomla in 10 minutes,
bu süper harika tutorialın sonunda elimize geçebilecek bedava ajax-template dosyasını indirmek için de buraya tıklayabilirsiniz.

bildirgec.org

Flash dosyalarınızı koruma altına alın



Amayeta firmasının " SWF Encrypt™ " programı ile bir kaç saniyede swf dosyalarınızı koruyun. Program swf dosyasının içerisindeki kodları kendi kod mantığına çeviriyor. En önemlisi bu kodlar swf decompiler, imperator fla gibi programlar tarıfından (actionscript kodları) çözülemiyor.

Daha fazla bilgi için: www.amayeta.com

bildirgec.org

19 Haziran 2007

Iphone program listesi



http://iphoneapplicationlist.com sitesi ile iphone için hazırlanmış programlar görebilirsiniz.
...

Resimlerinize tıklandıkça para kazanın!



Shareapic.net'e üye olup resim upload ediyorsunuz. Resimlerinizin gösterim sayısına göre para kazanıyorsunuz. Adsense hesabı olanlar çok şanslı bu sistemde. Adsense ile ortaklar. Adsense id'nizi girdiğiniz zaman resimlerin çıktığı sayfa da sizin adsense reklamlarınız da yayınlanıyor. İngilizce içerikten parayı götürebilirsiniz bu sayede...

bildirgec.org

Türk Telekom'un ADSL ücretleri mahkemelik



Türk Telekom'un (TTNet A.Ş.) internet kullananlara sağladığı ADSL abonelik ücretleri mahkemelik oldu. Hukukun Egemenliği Derneği (HED), ADSL ücretlerinin 29.00 YTL'den 14.99 YTL'ya indirmesi ve eski abonelerden yüksek ücret alınırken, yeni abonelerden düşük ücret talep edilmesi uygulamasının iptali için Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı. Tüketici ve İnsan Hakları alanında çalışmaları bulunan Hukukun Egemenliği Derneği daha önce de açtığı davalar ile; Türk Telekom'da sabit ücret alınması ve
elektrik abonelerinden güç bedeli alınması uygulamalarını iptal ettirmişti.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Av. Erdem Akyüz, Türk Telekom'un internet kullanıcılarına sağladığı ADSL abonelik ücretlerinde düzenlediği kampanya ile modem cihazını ücretsiz vererek ADSL ücretlerini 29.00 YTL'den başlayan bir tarifeye bağladığını hatırlatarak, "Kurum, bu suretle birçok abone kaydettikten sonra uygulamaya başladığı yeni kampanyayla abonelik ücretlerini 14.99 YTL'ye indirmiş, ancak eski abonelere indirimli bu ücreti uygulamamıştır. Aynı hizmeti alan eski aboneler yüksek ücret öderken, yeni aboneler çok daha düşük ücret ödemek durumunda kalmışlardır. Aynı hizmeti alan kişiler arasında eski ve yeni aboneler arasında bu şekildeki uygulama yasalara aykırıdır" diye konuştu. Akyüz, aboneliğin 2 yıllık süreyle yapıldığı için kısa bir süre önce abone olan kişilerin pahalı tarifelerini iptal ederek, yeni tarifeye geçmeleri halinde, 2 senelik ücretlerini ödemeleri gibi bir durum hasıl olduğunu kaydetti. Eski üyeliğini sona erdirmek isteyen abonelerden, ileriye yönelik olarak ve
verilmeyen bir hizmet karşılığı, gelecek 2 senelik abonelik ücretinin istenmesinin de hiçbir yasal temeli olmadığını ifade eden Akyüz, böylece eski abonelerin kandırıldığını ve aldatıldığını öne sürdü.

Av. Erdem Akyüz, tüketicilerin haklarını korumak için dava açtıklarını ifade ederek, "İletişim alanında verilen bu hizmet, bir kamu hizmetidir. İsteğe göre ve keyfi bir ücret alınması mümkün değildir. Verilen hizmetin niteliği, süresi, koşulları değişmeksizin, eski ve yeni abonelere farklı ücret uygulanması ve eski abonelerin 2 sene müddetle bu yüksek ücreti ödemek zorunda bırakılmaları Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a ve diğer yasa ve hukuk hükümlerine aykırıdır" diye konuştu. Akyüz, bu nedenle
eski ve yeni aboneler arasında farklı ücret uygulamasının kaldırılması, yeni indirimli tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tüm abonelere uygulanması, eski abonelerin ileriye dönük ücret ödemek zorunda kalmaksızın aboneliklerine son verilmesinin sağlanması ve bu arada fazladan ödenen ücret farklarının abonelere ödenmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti.

Akyüz, "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesi'ne dava açtık. Alınacak karar emsal teşkil ederek tüm abonelere uygulanacaktır. Gerekirse diğer hukuki ve cezai haklarımız da kullanılacak ve sorumlular hakkında işlem yapılması istenecektir" dedi.

Telekom'un yeni ücret tarifesine durdurma

Danıştay, 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren Türk Telekom'un yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türk Telekom tarafından hazırlanan, 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin 25 Aralık 2006 tarihli Telekomünikasyon Kurulu kararının ve 28 Ağustos 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tarife yönetmeliğinin 7. maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11. ve 12. maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Davaya ilişkin ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 13. Dairesi söz konusu Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesinin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Daire, tarife yönetmeliğinin 7. maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11. ve 12. maddelerinin yürütmesinin durdurulması istemini ise oy birliğiyle reddetti.

Dairenin kararında, Türk Telekom tarafından dava konusu tarifenin 31 Aralık 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ''Tavan Fiyat Tebliği''ne göre hazırlandığı ve kurum tarafından 25 Aralık 2006 tarihinde onaylandığı, 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Kaynak : İHA

Google IP adreslerini 18 aydan sonra silecek



İnsan hakları derneklerince mahremiyeti ihlal etmekle suçlanan Google, hal-i hazırda internet kullanıcılarının IP adreslerine bağlı bütün arama izlerini depoluyor. Şirket bugün yaptığı resmi açıklamada, kullanıcıların bu izlerini (IP numaraları ve adreslerini) 18 ay sonunda sileceğini bildirdi.

İnternetin 1 numaralı arama motoruna sahip şirket, bu kararın “Article 29 Working Party” adlı insan hakları örgütüyle yapılan müzakereler sonunda alındığını belirtti.

Şirket, internetteki verilerin muhafazası konusunda ilk kez kural yayınlanmış olduğunu vurguladı.

Google, AB’nin geçtiğimiz günlerde kabul ettiği talimat gereğince Avrupa ülkelerinde dijital verilerin 6 ila 24 ay muhafaza edilebilmesi için yasa çıkarılması zorunluluğunun getirildiğini, ABD’de de benzer yasa için hazırlık yapıldığını hatırlattı.

Şirketin bu kararı, sadece arama motorundaki izleri ilgilendiriyor. Karar, Google Mail gibi diğer hizmetleri kapsamıyor.

NTVMSNBC

18 Haziran 2007

Google Web Accelerator



Google Labs, Google'ın bitmek bilmeyen ürünlerinden biri olan Google Web Accelerator'ün yeni sürümünü (1) yayımlamış. Son sürümü buradan indirebilir, detaylara ise buradan ulaşabilrisiniz.

Google Web Accelerator'ü bilmeyenler için " nedir? ne işe yarar ? nasıl yapar " sorularını cevaplayalım.

Google, bu ürününü kısaca " Geniş bağlantısı olanlar için; dsl ve kablo bağlantılarda sayfa yüklenmesini hızlandırır " olarak tanımlıyor. Adından anlaşılacağı üzere bir tür ağ hızlandırıcısı.

Program sayfaların yüklenmesini hızlandırmak için çeşitli yöntemler uygulmakta ; verileri sıkıştırarak transfer etme, belirlenen sayfaları önceden aktarma ve bağlantı önceliğini yönetme uygulanan yöntemlerden bazıları... (2)


Internet Explorer 5.5+ ve Firefox 1.0+ sürümler ile uyumlu olan bu uygulamayı diğer tarayıcılar ile kullanmak içince http proxy ayarlarını 127.0.0.1:9100 olarak yapmanız gerekiyor. Ayrıca uygulama sadece Windows 2000 sp3+ ve Windows Xp üstü sistemlerde çalışıyor.

dip notlar :

(1) son sürüm : 0.2.93.115
(2) Firefox kullanıcı benzer bir uygulama olan FasterFox eklentisini kullanabilirler.

bildirgec.org

17 Haziran 2007

YouTube Kılığında Trojan

Kurban e-posta veya mesajlaşma yazılımı ile sunulan bağlantıya tıkladığı zaman bir video açılıyor fakat arka planda Truva atı bilgisayarınıza, saldırganın sistem bilgilerini ele geçirmesini sağlayan başka veriler yüklemeye başlıyor.

16 Haziran 2007

48 saatte 1 milyon download

Apple'in kendisine has web tarayicisi safari'yi windows'a uyarladigini bu uyarlamayi kullanima sundugunu biliyoruz.yapilan bu hamle uzerine cok konusuldu, yazildi,cizildi...ve daha da devam ediliyor...

Safari 3'un windows versiyonu(beta) yayinladiktan sonra 48 saat icerisinde 1 milyon defa indirildigi haberini aldiktan sonra apple'in yapmis oldugu bu hamle uzerine yapilan tartismalar daha farkli bir boyut kazanacak gibi gorunuyor.

kaynak: digg

15 Haziran 2007

PozitifLinux çıktı!



Pozitiflilnux stabil sürümü 2007.0 DESKTOP indirilmeye hazır.

Uzun süredir herkes sabırsızlanıyordu; önce 1 Haziran olan çıış tarihini 5 Haziran’a erteledik; sonra da duyuruda bulunmadık.Aslında, aylar önce hazırdı dağıtım. Bu süre zarfında, çeşitli yazılımlar güncellenince, dağıtımı güncellemek farz oldu. Derken, bant genişliği yüzünden şikayet edenler için, normalde DVD ile gelen dağıtımı bir CD’ye sığacak kadar küçültmem gerekti. Bu arada, tahmin edeceğiniz üzere, birsürü yaşanmaması gereken aksilik yaşandı. Herşeye rağmen yeni projemizin herkezi memnun etmesi dileğiyle...

kaynak: pozitifpc

Vestel Second Life'ta

Vestel, sanal alemin dijital yaşam platformu Second Life'a ilk Türk markası olarak katıldı. İsteyen herkese ikinci bir yaşam şansı sunan internetin ilk ve tek gerçek yaşam simülasyonu Second Life'ta ada satın alan Vestel, sanal ortamda ziyaretçilerine eğlenceden ürün tanıtımına pek çok hizmet sunacak.

kaynak: level

14 Haziran 2007

İnternet sitenizin açılış hızını ölçün



WebWait ile sitenizin açılma hızını ücretsiz olarak ölçebilirsiniz.
...

Üniversiteler Gmail'e dönüyor


Üniversiteler de artık Google Email servisi kullanmaya başlıyor.


Dublinde bulunan Trinity College artık email servisini tamamen googledan alıyormuş. Bu sayede google hem bu maili sonradan kullanan insanları da izleyebilcek. Domain isimleri değişmeden gmail kullanmak güzel olsa gerek.


Anladığım kadarıyla öğrenciler de calendar (takvim) gibi google uygulamalarından eş zamanlı yararlanabileceklermiş.

kaynak: bbc

Küçük linux ubuntu oyunları



Şurada ubuntu için şirin mi şirin 15 oyun kurulumuyla birlikte anlatılmış. Ms-Dos oyunlarını anımsatan oyunlar nostalji yapmak isteyenler için birebir. Sitede ayrıca dos oyunlarının ubuntu altında çalıştırılması da anlatılmış.

bildirgec.org

Mininova 2 milyar barajını aştı

Popüler torrent kaynağı mininova ocak 2007'de 2.kuruluş yıldönümünü kutlarken 1 milyar torrent download barajını aştığını açıklamıştı.Aradan geçen yaklaşık 5 aylık süreden sonra kimsenin beklemediği bir gelişme oldu ve mininova 2 milyar torrent download barajını kısa bir süre önce aştığını açıkladı. Mininova 5 aylık bir sürede, iki yıllık bir süre sonunda gelinen noktayı ikiye katlamayı nasıl başardı acaba ?

Bu sorunun cevabı üzerine yapılan yorumları ve haberin orjinalini şuradan bulabilirsiniz.

kaynak: torrentfreak

Çevrimiçi 'AmigaOS'



Chiptune sitesi, yeni arayüzünü AmigaOS 1.3 tarzında hazırlamış.Site web2.0 nimetlerinden oldukça iyi yararlanmışa benziyor.

www.chiptune.com
...

13 Haziran 2007

Ad-Aware 2007 ücretsiz sürümü çıktı

Lavasoft'un Ad-Aware 2007 Free download sayfası için tıklayınız.

Total Commander 7 çıktı



"Windows'u kullanılabilir hale getiren program" diye tanımladığımız dosya yöneticisi Total Commander (eski ismiyle Windows Commander), uzun süredir geliştirilme aşamasında olan v7.0 sürümüne güncellendi. Yeni sürümde öncelikle arayüzde bazı grafiksel iyileştirmeler yapılmış, dosya karşılaştırma sistemine editör özelliği de eklenmiş, yapılan işlemlerin kaydının tutulması seçeneği sağlanmış. Toplam yenilik ve geliştirmelerin tam listesi oldukça uzun tutuyor.

Total Commander v7.0 deneme sürümü download sayfası için tıklayınız. Eski sürüme lisanslı sahip olanlar, yeni sürüme ücretsiz terfi edebiliyor.

darkhardware.com

iPhone'nun özellikleri ortaya çıktı



Uzun zamandır iphone'nun özellikleri tartışılıyordu ve herkes bir fikir ortaya atıyordu.Sonun da beklenen açıklama apple tarafından yapıldı ve kulakdan dolma uçuk kaçık söylentilerde böylece yalanlanmış oldu.
özelliklerine gelirsek
Sistem Gereksinimleri
- Mac veya PC
- iTunes 7
- Internet bağlantısı gerekli, ve geniş ağ bağlantısı tavsiye edilir
- Mac: USB 2.0 portlu Mac, Mac OS X 10.4.8 veya ilerisi
- PC: USB 2.0 portlu ve Windows�lu PC ve Windows XP Home veya Professional (Service Pack 2)
Boyutlar
- 4.5 x 2.4 x 0.46 inç / 115 x 61 x 11.6mm
Ağırlık: 125 gr
Multi-touch
İşletim Sistemi - OS X
Ekran Boyutu - 3.5 inç
Ekran Çözünürlüğü - 320 x 480 at 160 ppi
Hafıza - 4GB veya 8GB
GSM - Quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900)
Kablosuz Bağlantı:
- Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0
Kamera - 2.0 megapiksel
Pil:
- Lithium
- 5 saate kadar - konuşma / video / internet
- 16 saate kadar - audio playback

devamı....

bildirgec.org

12 Haziran 2007

İnternet sayfası üzerinden Ubuntu; Wubuntu



Photo e-editörlerinin ardından şimdi de e-işletim sistemiyle karşı karşıyayız. Son günlerin en popüler Linux dağılımı Ubuntu'nun web sürümü Wubuntu ile ne cd'ye ne de harddiske ihtiyac duymadan bilgisayarınızı webden yönetebiliyorsunuz. Şu anda sadece firefox uygulaması bulunan wubuntu'nun daha da geliştirilmesiyle birlikte işletim sistemi arenasına yeni bir boyut kazandıracağı kesin. Wubuntu yolculuğu için buraya bakabilirsiniz

bildirgec.org

Windows 'Safari'si



Apple, %5'lik internet gezgini pazar payını artırmak için, sadece Mac için geliştirdiği Safari isimli internet gezginini, Windows XP ve Windows Vista'da kullanılacak şekilde geliştirdi ve Mac OS X 10.4, Leopard sürümleri ile birlikte, 3.0'ın ilk public betasını Steve Jobs'un tanıtımı ile bugün yayınladı.

Safari 3.0 Public Beta'nın, Quicktime ile birlikte yayınlanan sürümünü burayı, sadece Safari'yi indirmek istiyorsanız, burayı tıklayın.

bildirgec.org

11 Haziran 2007

Ubuntu Studio



Görünce biraz şaşırdığım bir ubuntu dağıtımı,dağıtım denilemez esasında.sadece bir çok alandaki profesonel programın alternatifini tek paket içinde toplamış ubuntu studio ve ortaya gayet güzel birşey çıkmış.

Paket içerisinde The GIMP, Inkscape, Blender ve pluginleri,video çözümleri içinsePiTiVi, Kino, Cinepaint ve ses uygulamaları mevcut.

bildirgec.org

PHP Gmail Sürücü

Gmail'in dosya kapasitesini büyük olması ve bazı kaynak kodlarının açık kaynak yayınlanması GmailFS gibi programların oluşmasını sağlamış ve Gmail'i bir flash disk gibi kullanmamızı sağlamıştı.

Şimdi GmailFS programı ile Gmail'e gönderdiğimiz dosyaların listelenmesini sağlayan bir script yapmışlar. Bunun adı PGD (PHP Gmail Drive).

PGD nin configrasyon dosyasını düzenleyip hostunuza attığınızda GmailFS de attığınız Dosyaları Görebilirsiniz.

Ayrıca bu scripte biden fazla gmail hesabınızı kullanabilirsiniz.

GmailFS'yi Burdan, PGD'yi de burdan indirebilirsiniz.

bildirgec.org

10 Haziran 2007

Tek disketlik işletim sistemi



Şu anda linux,windows...vs., işletim sistemlerini nasıl daha ileriye götürebilirim diye uğraşadursun menuetos.org çok eski bilgisayarları olup parası olmayanlar için şu an vista 15 gb'lık bir alan kaplarken assembly programlama dilinde tek disketlik bir işletim sistemi programlamış.işletim sisteminin ismi menuet32 v0.84.

http://www.menuetos.org/stuff32.htm

bildirgec.org

09 Haziran 2007

Deli linux; Türkçe değil ama Türk dostu...



"Desktop Light" sözcüklerinin kısaltması olan deli linux en eski bilgisayarınızda bile çalışacak şekilde düzenlenmiş bir linux dağıtımı. eposta okuyucu, internet tarayıcısı, ofis yazılımları ile gelen dağıtıma kde, gnome yada mozilla yazılımları dahil değil. ekran görüntülerinde pentium I 133 mhz bir makinede ve 486 işlemcili dizüstü bilgisayarda çalışan sistemi görebilirsiniz.

Deli Linux'un yaratıcısı, Henry Jensen, sayfasında deli sözcüğünün türkçedeki anlamı ile kullanılmadığı belirtmiş ve eklemiş: ama Türkiye çok seviyorum. Ben Türkiye'de her yil.

bildirgec.org

Firefox 3 Alpha 5 çıktı

http://www.mozilla.org/projects/firefox/3.0a5/releasenotes/

Artık fotoğraflar kanıt olarak sunulamayacak



şimdiye kadar bir kişinin fotoğrafı kanıt olarak sunulabiliyordu ancak yakında görüntü işleme teknolojisindeki gelişmeler bunların kanıt olarak sunulmasına engel olacak. photoshop'tan bahsetmiyorum, onu zaten herkes biliyor:) ben EON HUMAN projesinden bahsediyorum. tek kelime ile inanılmaz. projenin duyurusu burada.
olayı daha iyi anlamak için şu video seyredilebilir.

ayrıca şurdan modellenmiş örnekler de görülebilir.

uyarıyorum, dudağınız uçuklayabilir.

bildirgec.org

08 Haziran 2007

Fallout 3 Videosu nihayet yayınlandı!

Rank Tracker ile arama motorlarındaki sıranızı öğrenin

Rank Tracker, web tasarımcılarına ve site sahiplerine sitelerinin popülerliği hakkında fikir veren bir uygulama. Internet kullanıcılarının sitenize özellikle hangi kelimeleri aratarak ulaştığını öğrenmek istiyorsanız bu ücretsiz analiz programı kullanabilir, sitenizdeki ilgili içeriği artırarak daha fazla ziyarete sahip olabilirsiniz. Rank Tracker çeşitli arama motorlarında birden fazla web sitesi hakkında sorgulama yapabiliyor. Uygulamanın yüklenebilmesi için bilgisayarınızda Java Runtume'in yüklü olması gerekiyor.

bildirgec.org

OpenOffice.org, Mac için Aqua sürümü ile geliyor

Sun’un destek vereceğini duyurmasından kısa bir süre sonra, OpenOffice.org’un Aqua sürümü görücüye çıktı ve OpenOffice.org 2.3 tabanlı alfa sürüm indirmeye açıldı. Risk almayı sevenler, meraklılar, cesareti ve boş zamanı olanlar indirip deneyebilir. Alfa sürüm olduğundan, yazdırma, PDF çıktısı ve kopyala/yapıştır gibi bazı özellikler çalışmıyor. Ayrıca kapanışta da çöküyor. Adı üzerinde, alfa.

OpenOffice.org’un Aqua sürüm çalışmalarının tamamlanmasıyla, X11 çilesi bitecek ve Mac OS X kullanıcıları da OpenOffice’yi gerçek hızında kullanabilecekler. Ama, bir dakika! OpenOffice.org’un zaten Aqua’ya uyarlanmış (Java) bir sürümü bulunuyor: NeoOffice! Konuya yabancıysanız, NeoOffice mi OpenOffice mi? başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

OpenOffice.org Aqua’nın Intel ve PowePC sistemlerle uyumlu sürümleri, BitTorrent ağı üzerinden paylaşıma açılmış durumda (132MB).

macdunyasi.com

Netscape 9.0 Beta 1 çıktı



Uzun bir süre sonra netscape 9.0'un ilk betası çıktı.
Devrim niteliğinde yenilikleri olmasada eski versiyonlarına göre biraz daha sadeleştirilmiş, OPML sık kullanılanlar paylaşımı, link paylaşımı, geliştirilmiş otomatik adres tamamlama, browser içi oylama gibi özellikler eklenmiş. Firefox'a benzerliği de son haddine ulaşmış

Buradan ekran görüntülerine bakıp,
buradan yeni özelliklerini inceleyip,
buradan da indirebilirsiniz.

bildirgec.org

Divx çipler yolda!



Artık çeşitli materyallere divx çipini yerleştirilerek cihaza divx oynatabilme özelliği kazandırabileceğiz.

Bu Hafta başında DivX teknolojisiyle ilgili son derece gizli bir çalışma içerisinde olunduğu açıklanmıştı ama hiçbir ipucu bile verilmemiş ve karanlıkta bırakılmıştık. Şimdi tünelin sonunda bir ışık belirdi ve sonunda ne var bunu görebiliyoruz artık : DivX çipi ! Amerika'da PcMag dergisinin 5 ay önce duyurduğu, fakat kimsenin itibar göstermediği bu haber şimdi yeniden gündemde ve bu ay sonuna kadar DivX Çipinin duyurulması bekleniyor.

Bu çip sayesinde çeşitli materyallerde (PC-to-TV, SlingCatcher, Apple TV, Xbox 360 ve daha sayısız medya aletleri) bu çip kullanılarak cihaza DivX özelliği kazandırmak mümkün olabilecek .

Henüz bu çip'in neler yapabildiğini veya nasıl bir şekilde tüketicilerin eline geçeceğini tam olarak kimse bilemiyor, çünkü henüz resmi bir açıklama gelmedi, fakat içeriden alınan bilgilere göre DivX-çipi neredeyse kullanıma hazır.

Daha fazla bilgi için;
http://labs.divx.com/DivXSecretBeta

techno-labs.com