31 Mart 2007

Kontrib: Tercümeli Digg Klonu

İlginç sayılabilecek bir Digg klonu: Kontrib. VentureBeat'ten okuduğum kararıyla gönderilen içeriğin hem özetini hem de linke tıklandığında açılan içeriğin tamamını desteklenen dillere otomatik olarak çeviriyormuş. Desteklenen diller şu an için İngilizce, Arapça, Fransızca ve İspanyolca.

Kontrib tercüme teknolojisi Language Weaver isimli ana şirket tarafından geliştirilmiş. Aşağıda İspanyolca seçeneğini seçince ortaya çıkan ana sayfa görünümünü görebilirsiniz. Çevrilen dilleri bilmediğimden çevirinin anlaşılıp anlaşılmadığı konusunda birşey söyleyemem fakat belki anlayan arkadaşlar bir yorum yapabilirler.

bildirgec.org

30 Mart 2007

Ücretsiz e-posta hesaplarına, Thunderbird ile pop3 ve smtp desteği

Yahoo, Hotmail, Lycos, Mail.com, GMail, Libero ve AOL'deki POP3 ve SMTP desteği sağlanmayan posta hesaplarınıza Thunderbird üzerinden erişmenizi sağlayacak YPOPs! benzeri bir eklenti.

bildirgec.org

Grand Theft Auto 4 Fragmanı

29 Mart 2007

Xbox360 Elite çıktı


Uzun zamandır beklenen Xbox360 Elite modelinin duyurusu resmi olarak yapıldı.
Teknik özellikleri ve yurt dışı satış fiyatı belli oldu..

Haberin devamı...


Google bize logo yapsana!



Google'ın Türkiye giriş sayfasında özel günler için değişik logoların gösterilmesini hedefleyen bir grup genç sesini duyurmaya çalışıyor. Önerdikleri logo çalışmaları gerçekten çok başarılı, fikir de çok hoş...

Devamı...

28 Mart 2007

İslami Dönemde Türklerde Hoşgörü ve Laiklik

Bilindiği gibi İslamiyet, insanlığa gönderilen son Hak dinidir. Museviliğin ve Hıristiyanlığın insanlık için veremediklerini İslamiyet tamamlayacak şekilde, yani tekemmül etmiş bir din olarak gönderilmiştir.

Onun için İslamiyet, insanlık alemine bir adalet güneşi gibi doğmuştur.Yani her şeyden önce insanlar arasında adaletin ve eşitliğin sağlanmasını ve kekresin hakına saygı gösterilmesini istemiştir. Adil olmayanın ve dürüst davranmayanın İslam’da yeri yoktur. Ayrıca İslamiyet insanlığı cehalet karanlığından kurtarmak için gönderilmiştir. Nitekim, İslamiyetin ilk emri okumak ve öğrenmek üzerine olmuştur.

Böyle bir emir hiçbir dinde yoktur. Kur’an-ı Kerim’i insanlara tebliğ eden Hz. Muhammed “İlim Çin’de olsa da gidin öğrenin” açıklamasını yaparak İslam’ın ilk emrinin yorumunu tartışmasız bir şekilde ortaya koymuştur . Kısaca, İslam’ı benimseyenlerin mutlaka okuyup öğrenmelerini istemiştir. Cahil kalan, okumayan kişinin İslam’da yerinin olmadığı anlatılmıştır. Hem dini ve hem de dünyevi ilim dalları öğrenilecektir. İslam’ın güzel emirlerinden biri de çalışma ile ilgilidir. Çalışmayan tembel insanın İslam’da yeri yoktur. Nitekim Hz. Peygamber, çalışmayana selam bile vermemiş ve Müslümanlara “Hiç ölmeyecekmiş gibi çalışın, aynı zamanda yarın ölecekmiş gibi Cenab-ı Hakk’a karşı vazifelerinizi ifa eden” tavsiyesinde bulunmuştur. Bu ana prensiplere ilaveten İslam’da temizlik (bedenen, ruhen ve fikren) önemli bir yer işgal eder. Din alimlerinin “temiz amel” dediği fikri, ruhi ve bedeni temizliğe sahip bir Müslümanın çevresinde uyumsuzluk yapması ve çevresini pis tutması mümkün değildir.

İslam’ın burada saymakla bitmeyecek güzel prensiplerinden biri de barışseverlik, hoşgörü ve yardım severliktir. Müslümanların kavgadan uzak, hoşgörülü ve yardımsever olmaları, bulundukları topluma ve insanlığa büyük katkı sağlayacağı gayet açıktır.

Kıymetli ilahiyatçılarımızdan Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı’nın izah ettiği gibi, hoşgörü, din vicdan hürriyeti İslamiyetin vazgeçilmez düturları başında gelmektedir. Prof. Dr. Fığlalı’nın tespitine göre Kur’an-ı Kerim “ Dinde zorlama yoktur” ( Bakara (2) s. 256), “Ey Muhammed! Rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi inanırdı. Öyle iken insanları inanmaya sen mi zorlayacaksın?” (Yunus (10), s.99 ) ve “Peygambere düşen sadece tebliğ etmektedir…” (Maide (5) s.99) buyurmaktadır.

Yukarıda izah edilen prensiplerde görüldüğü gibi, İslamiyet, akla, mantığa bilgiye ve hayatın gerçeklerine dayanan bir din olarak insanlığa gönderilmiştir.

Türk insanının hayat felsefesi olan “Türk Töresi” ve onun prensiplerin oluşturan adalet, eşitlik, iyilik, yardımseverlik ve hoşgörü hatırlanır ise, İslam’ın bu husustaki prensipleri ile ne kadar benzeştiği kısaca birbirini tamamladığı görülecektir. Onun için Türkler, kendi “Gök-Tanrı” dinine benzerliğin yanı sıra Türk Töresi’nin prensiplerine çok benzediği için İslam’ı diğer milletlerden daha çok severek ve isteyerek kabul etmişler, onun prensiplerini yaymak ve müdefaa etmek için herkesten çok fedakarlıkta bulunmuş lardır. Burada akla şu soru gelebilir:Acaba Türkler İslam’a girdikten sonra Türk Töresi’ni ne dereceye kadar uygulamışlardır. İslam öncesinde olduğu gibi, İslami devirlerde din işleri ile devlet işlerini ne dereceye kadar ayrı yürütmüşlerdir?

Türklerin İslam öncesinde olduğu gibi, İslam devirde de din işleri ile devlet işlerini ayrı yürüttüklerini, devlet idaresini adalet ve hoşgörü içinde yaptıklarını, insanlara din ve ırk ayrımı gözetmeden eşit muamele ettiklerini görmekteyiz. Daha önce verdiğimiz Hazar Devleti örneğinde olduğu gibi, Selçuklu Devleti’nde de aynı uygulamanın devam ettiği görmekteyiz. Bilindiği gibi 1040 Dandanakan Zaferi ile kurulan Selçuklu Devleti, kısa zamanda Ön-Asya’da hakim olmuştu. Selçuklu Devleti’nin ilk hükümdarı olan Tuğrul Bey (1040-1063) Abbasi ordularını 1055 tarihinde yenerek, Halifeliği de uhdelerinde bulunduran bu hanedanın başkanı Kaim bi-Emrillah’ı bir nevi himayesine almıştı. Bir müddet sonra Halifenin damadı da olan Tuğrul Bey, bütün İslam dünyasını da idaresi altına toplamıştı. Bunu üzerine Halife, Tuğrul Bey’e “Devlet işlerinin yanı sıra dini işleri de birlikte yürütmenin doğru olacağını ” söylemiştir. Bu söz üzerine Tuğrul Bey “ Efendim. Siz Halifemiz olarak kalın ve bütün Müslümanların dini lideri olun. Bu kulunuz da dünya işlerini, yani devlet idaresini yürütsün” diyerek, din işleri ile devlet işlerinin ayrı yürütülmesi gerektiğini söylemiştir. Tuğrul Bey’in bu cevabı üzerine Halife Kaaim bi-Emrillah, Müslümanların dünya işlerini başarı ile yürüttüğü için kendisine pek çok ünvanlar verdiği Tuğrul Bey’e 28 Ocak 1058’de yapılan bir merasimle, “Allah’ın kendine tevdi ettiği bütün ülkelerin idaresini Ona (Tuğrul Bey’e) devrettiğini resmen bildirerek” Selçuklu Sultanını “Dünya Hükümdarı” ilan etmiş ve İslam camiasının sadece dini reisi olarak köşesine çekilmiştir.

Böylece Türkler, eski geleneklerinde olduğu gibi, din ve dünya kuvvetlerini tamamıyla ayırarak, İslam Alemini bir nevi “Laiklik” anlayışını getirmiş oluyorlardı.

Yazan: Mehmet Saray

Başına buyruk ikiz “planemo”



Astronotlar, 400 ışık yılı uzaklıkta biri Jüpiter’in 7, diğer 14 katı büyüklüğünde birbirleri etrafında dönen gezegensi iki göktaşı keşfetti.

Astronomide, tam olarak gezegenleşme süreci yaşamamış gezegenimsi yapılara ‘planemo’ adı veriliyor. Planemolar kahverengi cüce yıldızlaşamamış göktaşlarına benziyor. Nükleer reaksiyonlar yapamayacak kadar küçük oldukları için cüce kalan fakat gezegenden daha büyük olan planemolar genellikle bir yıldızın etrafında dönüyor. Şimdiye dek onlarca planemo keşfedildi. Ancak son keşfedilen ikiz planemoları diğerlerinden ayıran ise, birbirlerinin etrafında dönüyor olmaları.

Bilinen kahverengi cücelerin yaklaşık yüzde 15’i çiftli halde bulunuyor. Ancak planemo olarak bakıldığında yeni keşfi yapılan gezegenimsi göktaşları, ilk ikiz planemo olarak kayda geçti. Göktaşlarına Oph 162225 ve Oph 240515 gözlem adları verildi. İki planemo birbirlerinden yaklaşık Güneş-Plüton mesafesi kadar uzaktalar.

Gözlemi yapan Toronto Üniversitesi uzmanı Ray Jayawardhana, uzayın yıldız ve gezgen kombinasyonunun ötesinde çok çeşitli ve renkli bir bütün olduğunu, son keşfin de bunun güzel bir örneğin olduğunu vurguluyor. Jayawardhana, çiftli planemoların birkaç milyon yıllk olduğunu ve 400 ışık yılı uzaklıkta bulunduklarını ifade etti.

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu’nun kızılötesi gözlem araçlarıyla yapılan incelemelerde, planemoların etrafında gaz ve tozdan oluşan bir disk bulunduğu anlaşıldı. Planemoların aynı zamanda doğduğu düşünülüyor, ancak uzmanlar ikiz yapının nasıl oluştuğunu henüz çözmedi.

GEZEGEN Mİ PLANEMO MU?

Planemoların ne derece gezegen olduğu astronomlar arasında tartışılıyor. Gezegeni büyüklükle tanımlamak gerekirse, birçok planemo gezegen olarak kabul görebilir. Bazı astoromlar Jüpiter’in 13 katı bir büyüklüğü sınır olarak kabul ediyor, zira bu büyüklüğün üstündeki cisimler deuteriumu (bir hidrojen türevi) yakabiliyor. Ancak bilim insanları gezegen-lik sıfatının salt kütleyle ölçülemeyeceğini, esas yanıtın gökcisminin nasıl oluştuğunda yattığını vurguluyor.

Dünya dahil bilinen birçok gezegen gaz ve toz bulutlarının kütle çekim gücüyle kendi ekseninde sıkışmasıyla oluşuyor ve mutlaka bir yıldızın etrafında dönüyorlar. Son keşfedilen planemoların böyle bir geçmişleri olmadığı düşünülüyor. Aksine Jayawardhana ikiz planemoların ikiz yıldız sistemleri gibi, sıkışan gaz kütlesinin katılaşmadan önce ikiye ayrılması suretiyle doğduğunu düşünüyor.

NTVMSNBC

Ceviz.net'ten 1000$ ödüllü programlama yarışması

Ceviz.NET, bu akşam yeni yapılandırdığı programlama yarışmasını duyurdu.

Yarışma 2 ay sürmekle beraber, birinciye 1000$, ikinciye 750$, üçüncüye ise 500$ verilmekte.

devamı...

Oda planlama simülatörü

http://roomplaner.alarit.com/rp_v2_complete.swf

Klasik MAC oyunları

Ücretsiz yüzlerce klasik mac (macintosh) oyununa aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz

http://mac.the-underdogs.info/

Che, Çerkez mi?

Küba Devrimi'nin liderlerinden Che Guevara'nın Çerkez kökenli olduğu iddia ediliyor...


***

Küba'da bir Çerkez: Che

Çerkezler, Ruslar'ın soykırımına uğradıklarını iddia ederek, bunu uluslararası arenaya taşıdı. Che Guevara'nın Çerkez kökenli olduğu iddiası ise Kafkas Kartalları'nın tarihindeki ilginç bir ayrıntı.

Çerkezler, savaşlarda ve sürgünde Ruslar'ın kültürlerine soykırım uyguladığını iddia ederek, bunu Avrupa Parlamentosu'na taşıdı. Bu amaçla önce 1 Temmuz 2006'da Rusya Federasyonu'nda Duma'ya başvuruldu. Ardından 11 Ekim 2006'da Avrupa Parlamentosu'na yapılan müracaatta, Rusya'nın gerçekleştirdiği soykırımın tanınması istendi. Türkiye, Rusya, Ürdün, Suriye, Almanya, Belçika, İsrail, Amerika ve Kanada'daki 20 Çerkez derneği, Kafkas Savaşı sırasında Rusya'nın sadece ele geçirdiği topraklarla yetinmeyip, buradaki yerli halkı da yok etme amacı güttüğünü iddia etti.

Karadeniz'e Gönderildiler
Başvuruda tarihi ve kültürel geçmişlerini anlatan Çerkezler, 18. Yüzyıl'ın ikinci yarısında Rus İmparatorluğu'nun yayılmacı politikasının, Çerkez halkı için etkileri halen devam eden ulusal bir trajedi olduğunu belirtti. Ruslar'ın topraklarını gasbettiğini, bütün köyleri yaktığını, kadın, çocuk, yaşlı demeden toplu katliamlar gerçekleştirdiğini öne süren Çerkezler, zorunlu göç için Karadeniz kıyılarına gönderilen binlerce kişinin, açlık ve hastalıklardan öldüğünü ifade etti. Bugün Rusya Federasyonu'nun 4 bölgesinde 700 bin kadar Çerkez bulunduğunu vurgulayan Çerkezler, 3 milyondan fazla Çerkez'in de anayurtlarının dışındaki 50 ayrı ülkede yaşadıklarını, yapay olarak meydana getirilen bu ayrılığın ise kültürlerini ve dillerini yitirmelerine neden olduğunu öne sürüyor. Çerkezler, Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen soykırım suçu ve cezalandırılması ile ilgili tavsiye kararına ve gerçeklere dayanarak, 18. Yüzyıl'ın sonundan 20. Yüzyıl'a kadar Çerkez halkına uygulanan soykırımın kabul edilmesini istiyor.

Abhaz- Bask Akrabalığı
Bu arada, Avrupa'da birçok kültürün Çerkez soyundan geldiğine inanılır. Büyük bölümü İspanya sınırları içinde kalan, bir kısmı İtalya, bir kısmı da Fransa toprakları üzerinde bulunan Baskonya'da yaşayan Basklar'ın, Çerkezler'in Abhaz boyu içinde yer alan Bashağlar'ın soyundan geldiği düşünülür. Buna en büyük kanıt olarak da Bask dilinin Abhazca'yla büyük benzerliği gösterilir. 2 dilde birçok ortak kelime vardır. Abhazca'daki "oğlu" anlamına gelen "ba", Baskça'da "bebek" anlamına gelir. Brittanica Ansiklopedisi, Bask dilinin Kafkas diliyle ilgili ve aynı aileden olduğunu yazar. Basklar'ın çoğunluğu antropolojik tip olarak Abhazlar'a benzer. Sarışın ve açık renk gözlüdür. Basklar da Kafkaslar gibi ormandaki büyük meşe ağacın altında toplanıp sorunlarını tartışırlardı. Yunan bilimadamı Sokrat dta Kafkas halkları ile Basklar'ın aynı soydan olduklarını yazmıştır.

Çerkez Che!
Yazar Aydın Osman Erkan da Basklar'ın ırk ve dil olarak Abhazlar'la akraba olduğunu öne sürer. General İsmail Bekok da Tarihte Kafkasya adlı kitabında Basklar'ın Abhaz halkı ile aynı soydan geldiklerini anlatarak, bunlara Kafkasya'da hala "Baskheg" diye hitap edildiğini belirtir. Basklar'ın yaşadığı Pirene Dağları ve sorunları da Kafkasya'ya benzer. Bölgedeki 600 binden fazla Basklı'nın yanı sıra Uruguay ve Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinde yaşayan Basklar da var. Bazı Çerkezler, annesi Basklı olan Güney Amerika'nın efsanevi lideri Che Guevara'yı da bu nedenle Çerkez kabul eder ve onun gerilla savaşındaki becerilerini de Çerkez olmasına bağlar. Bazı tarihçiler, üzerindeki uygarlıkla birlikte battığına inanılan Atlantis ile Kafkasya ve Basklar arasında da bağ kurar. Birçok araştırmacıya göre, Atlantis Atlas Okyanusu'nda değil Akdeniz'de veya Ege'de, bazı araştırmacılara göre ise Kafkasya'daydı. Avrupa'nın en yüksek dağları Pireneler, Alpler ve Kafkas Dağları'dır. Bu teze göre, Atlantis battığında kurtulanlar da bu dağlarda yaşayanlardır. Çerkezler arasında, en küçük bir köydeki en cahil bir ihtiyar kadına kadar kızdıkları zaman söylenen bir söz vardır. "Tha ham hitug ou vieh." Yani "Allah seni o batan adaya sürsün". Kafkasya sahillerinde hiç ada yoktur ve bu söz çok eski bir deyiştir. Hatta dağ köylerinde denizden yüzlerce kilometre uzakta, deniz görmemişler arasında da kullanılmaktadır.

Onur konuğu
Çerkezler'in yaşadığı Osmaniye, Mehmetbeyli, Maraş, Pınarbaşı, Kayseri, Sivas, Şarkışla, Tokat, Turhal, Erbaa ve Samsun hattından Karadeniz'e ulaşan Prens Ali ve arkadaşları, 25 Eylül'de Samsun'dan feribotla Kafkasya'ya geçip Soçi Limanı'na indi. Yürüyüşün amacının Çerkezler'in kültürünü tanıtmak ve tüm insanlar arasında kardeşlik bağını güçlendirmek olduğunu açıklayan Prens Ali, Türkiye'de ve Kafkasya'da büyük ilgi gördü. Prens Ali'nin atlı yürüyüşü, belgesel film haline de getirildi. Daha önce birkaç kez Kafkasya'ya giden Prens Ali, yürüyüşten 3 yıl önce de Maykop'ta toplanan Dünya Çerkez Birliği Genel Kurulu'na "Onur Konuğu" olarak katılmıştı. Zaman zaman Türkiye'ye de gelen 31 yaşındaki Prens Ali, Çerkez derneklerinin davetlerine ve gecelerine de katılıyor.

Nejdet ÇOKAN/TAKVİM

Mesajınızı penguenle iletin

Anasayfa : http://www.paperboy.nl/

Örnek için burayı tıklayın

27 Mart 2007

15 bin dolar ödüllü logo yarışması

agustasi.net.tc

Uluslararası okçuluk federasyonu (fita), okçuluk dünya kupası için kullanılmak üzere logo yarışması başlattı. son katılım tarihi 1 mayıs 2007 olan yarışmanın ödülleri ise birinciye 15.000, ikinciye 10.000, üçüncüye 5.000 ve 3 mansiyona 1.000er dolar. daha ayrıntılı bilgi ise burada


bildirgec.org

Firedoodle ile sayfaları kişiselleştirin

Firedoodle gezdiğiniz bir sayfa üzerinde dilerseniz kalıcı notlar almanıza yarayan, sayfanın istediğiniz kısımlarını belirgin hale getirmenize yarayan bir Firefox eklentisi.

Tanıtım videosundan hareketle eklentinin, özellikle arama sonuçlarındaki sayfa fazlalığına kolaylık getirmesi; uzun, karışık sayfalardaki bilgileri işinize yarayacak şekilde ayıklamanıza olanak vermesi eklentiyi sık kullanılır hale getiriyor.

Ancak unutmamanız gereken bir nokta var: site üzerinden sisteme kayıt yaptırmanız gerekiyor. Böylece yaptığınız belirlemeleri kaydedebiliyorsunuz. Aksi takdirde Firefox'u kapattığınızda sayfa üzerindeki değişiklikleriniz de silinmiş oluyor. Eklentiyi buradan indirebilirsiniz.

bildirgec.org

CSS Optimiser ile CSS sıkıştırma

css

Büyük boyutlardaki css dosyalarını sıkıştırmaya yarayan online css optimiser sitesi.

Şurada da farklı bir versiyonu mevcut. css dosyanizi yükleyip optimize olmuş versiyonunu indiriyorsunuz. isteğinize göre background,Font,Lists,Borders,Styles kodları üzerinde değişiklik yapmaya yarıyor.

Buradaki wordpress eklentisi ise, style.css dosyanız blogda okunurken satırları yokmuş farzederek okuyor böylelikle kodu daha kısa olarak okumuş oluyor fakat orjinal style.css korunuyor.

bildirgec.org

25 Mart 2007

Fransa UFO arşivlerini açıyor

Fransa Uzay Araştırmaları Merkezi CNES, resmi olarak 1977 yılından bu yana gizlice biriktirilen ve çoğu zaman varlığı inkar edilen UFO arşivlerini internet sitesinde yayımlayacağını duyurdu.

CNES’ten yapılan açıklamada, 70’li yıllardan bu yana toplanan bin 600 dosya, 3 bin soruşturma tutanağı ve UFO gördüğünü söyleyen 6 bin kişinin ifadelerinin önümüzdeki günlerden itibaren CNES’in web sitesinde yayımlanacağı bildirildi. CNES’in UFO’lar hakkında web sitesinde kademeli olarak 100 bin sayfa belge yayımlaması bekleniyor.

CNES, soruşturmalar sonunda söz konusu UFO dosyalarının yüzde 9’unun tamamen aydınlatıldığını, yüzde 33’ünün büyük ölçüde tanımlanabildiğini, yüzde 30’unun ek veri noksanlığından açıklanamadığını, yüzde 28’inin ise çok ayrıntılı soruşturmalara rağmen açıklanamadığını belirtiyor.

CNES’in UFO arşivlerini açma kararıyla birlikte Fransa’nın konuyu 1950’li yıllardan bu yana yakın takibe aldığı da ortaya çıkmış durumda. CNES yetkilileri, Fransa’da bilinen ilk UFO fenomeninin 1937 yılında kaydedildiğini, ancak resmi kayıt işlemlerine 1954 yılında başlandığını söylüyor.

Fransa’nın kendi topraklarındaki UFO fenomenlerini araştırmak üzere gizli birim kuran ilk ülke olduğunu da belirten CNES, söz konusu birimlerin bilimsel metodlarla çalıştığını ve çalışmalarının sosyolog, fizikçi, astronom, meteoroloji uzmanı ve mühendislerden oluşan uzmanlar tarafından düzenli olarak kontrol edildiğini de açıkladı.

Fransız haftalık haber dergisi L’Express, söz konusu UFO birimlerini ve bu birimlerin çalışma yöntemlerini, açıklanamayan olayları araştırmakla görevli FBI ekibini konu alan ünlü Amerikan dizisi X-Files’a benzetti.

ntv-msnbc

Pardus'ta Staj Olanağı

Pardus'ta yaz stajları ile ilgili duyurumuzu az önce yayınladık. Pardus anasayfasına girenler duyuruyu ve içeriğini görebilirler.

devamı...

24 Mart 2007

Blog sticker: Bloğunuz için çıkartma

www.blogsticker.net/

Blogsticker Oyun, Ülke bayrakları,kampanyalar, film ve diziler gibi bir çok kategoriden oluşan blogunuzun sol üst köşesinde görünecek çeşitli çıkartma(sticker) lar... Örneğin ülke bayrakları altındaki Türk bayrağı aşağıdaki gibi..



bildirgec.org

23 Mart 2007

Myspace ile politika

http://img241.imageshack.us/img241/7096/sgejjs06220606135218phosn6.jpg

MySpace 2008'de yapılacak olan ABD Baskanlık Seçimleri adaylari icin su sayfayi açtı. Bugün itibarıyla en çok MySpace arkadaşına sahip aday (68356 kişiyle), ilk siyah ABD başkanı olabileceği konuşulan Barack Obama.

Biliyorsunuz MySpace'in de sahibi olan Rupert Murdoch, Türkiye piyasasına Fox TV ile girdi. Acaba Türkiye'de yaklaşan seçimlerde de Internet aracılığıyla özellikle genç kesimi hedefleyen bu tarz platformlar yaratılacak mı?

bildirgec.org

Bilinçaltı ile nasıl oynanır?

Bilinçaltımızı etkileyen mesajlar, farkında olmadan bizleri etkileyen önemli etkilerden.

subliminal messaging denilen bu olayı anlamak için güzel bir programcık yapmışlar. resim, yazı, resim+yazı şeklinde mesajlar yayınlama modu olan programı download ederek deneyebilirsiniz. aynı sayfada mac/os içinde bir versiyon download edilebilir durumda. mesajların içeriğini değiştirebilir, görünme frekansını ayarlayabilirsiniz.

devamı...

FileChucker: Ajax tabanlı dosya yükleme aracı

FileChucker ; ajax'tan yararlanılarak ortaya çıkarılan ve web sitenize kolaylikla ekliyebileceğiniz bir dosya yükleme (upload) aracıdır.

Denemek için burayı tıklayın
İndirmek için burayı tıklayın

Firefox güncellemede de önde

Firefox 2.0.0.3 çıktı.

Peki bunun diğer güncellemelerden farkı ne? Buradaki habere göre Mozilla geliştiricileri 26 güvenlik açığını sadece 2 günde saptayıp yamadı; Microsoft ise Internet Explorer için 10 günde 15 yama hazırlayabildi.

Aynı haberde geçtiğimiz yılın ikinci yarısında Internet Explorer'da 54, Firefox'ta 40 (IE'ye göre %26 daha az) açık bulunduğu söyleniyor.

bildirgec.org

PS3 nihayet, resmi olarak Türkiye'de satışa çıktı

ps3

Dünyanın en çok satılan oyun konsollarından Play Station'ın üçüncü modeli Avrupa'da satışa çıktı. Play Station fanatikleri gece yarısından itibaren mağazalara akın etti. Play Station 3 (PS3), bugünden itibaren Türkiye'de de satışa çıktı.

Avrupa'daki video oyunu tutkunları, uzun süredir bekledikleri Japon Sony firmasının yeni oyun konsolu PS3'e gece yarısı kavuştu. Oyun severler, Londra ve Paris gibi büyük kentlerde günler öncesinden kuyruğa girdi.

Sony, Avrupa pazarı için toplam 1 milyon, Avustralya için 45 bin ve Ortadoğu ile Afrika için 20 bin PS3'ü piyasaya sürdü.

ABD ve Japonya'da dört ay önce piyasaya çıkan Sony, üretimdeki gecikmeden ötürü rakipleri Nintendo'nun Wii ve Microsoft'un XBox oyun konsollarının gerisinde kaldı.

Türkiye'de de satışta

Avrupa ile birlikte Türkiye'de de satışa çıkan PS3'ün 60 gigabite'lık en üst modeli 599 euroya satılıyor. Yatay ve dikey konumda kullanılabilen PS3, otomobillerdekine benzer bir mekanizma ile Blue Ray sistemli oyun DVD'sini kendiliğinden içeri alıyor.

Blue Ray okuyucusunun yanı sıra CD, DVD oynatıcısı ve MP3 çalar olarak da kullanılabilen konsolda, fotoğraflar slayt gösterisi olarak arzu edilen bir parça eşliğinde izlenebiliyor, internete bağlanabiliyor, MS/SD/MMC kart okuyucu ile veri transferi yapılabiliyor, yazıcı, klavye, web cam ve mikrofon eklenebiliyor.

Online oyun olanağı

Online oyun olanağı sunan ve kablolu veya kablosuz olarak internete bağlanabilen yeni konsol, harekete duyarlı yedi ayrı tür kablosuz kumanda ile oynanabiliyor.

Avrupa'da yalnızca 60 GB'lık modelinin satışa sunulacağı PS3'ten gerçek anlamda keyif almak için, yüksek çözünürlükle bir HD televizyona bağlamak gerekiyor.

Yeni oyun konsolu ile oynanabilecek 30 yeni oyundan 22'sinin Türkiye'de satışa sunulacağı belirtilmişti.

Dolby 5.1 ve DTS ses kalitesine sahip PS3'te ayrıca ilk Blue Ray DVD filmleri izlemek olası.

Yeni oyun konsolunu Avrupa'da satın alan 500 bin kişiye bir James Bond: Casino Royal Blue Ray DVD'si armağan edilecek.

Cell işlemcisi ile saniyede 200 milyar işlem yapabilen PS3'ün 512 MB hafızası bulunuyor.

cnnturk.com

Css Menüleri


Buradaki siteden CSS menülerin kodlarını ve menü içerisinde kullanılan resimleri, indireceğiniz zip dosyası içinde bulabilirsiniz.

http://www.13styles.com/

bildirgec.org

22 Mart 2007

Müslüman ubuntu

İnternette gezinirken ubuntu türevlerinin bulunduğu bu sayfaya rastladım, bildirgecte daha önce ubuntunun çeşitli versiyonlarını hatta hristiyan olanını bile duymuştuk fakat kimse bunun müslüman olanından bahsetmemişti sanırım..

http://img411.imageshack.us/img411/5567/93878792hc8.jpg

Ubuntu 6.10 üzerinde tema, giriş ekranı ve bazı ufak değişikliklerin yanısıra Minbar adında ezan programı ve Zekr diye bir kuran öğrenme programını eklemişler.

Hatta sitelerinde şu sıralar açılış ekranı ve logo için oylama yapılmaktaymış...

bildirgec.org

Nobel web sayfasından eğitici oyunlar

http://img411.imageshack.us/img411/2729/logonobelprize2yq7.gif
Nobel ödüllerini duymayanımız yoktur herhalde. bilime ve edebiyata gönül vermiş birçok insanın rüyalarını süsleyen bu ödülü veren kurumun hazırlamış olduğu web sayfasında bulunan genelde flash kullanılarak hazırlanmış eğitici oyunlara buradan ulaşabilirsiniz.

bildirgec.org

think.com Türkçe



Oracle‘ın ilköğretim öğrenci ve öğretmenlerine yönelik eğitim programı sitesi think.com artık Türkçe.

"Proje ilk etabında 20 devlet okulunda 100 öğretmenin öncülüğünde 1684 öğrencinin kullanımına sunulacak."

Globus IT Pro

21 Mart 2007

YouTube 2006'nın en iyi videolarını seçiyor

http://img175.imageshack.us/img175/7308/btnvidawardshdrru5.gif

7 kategoride verilecek ödülleri seçmede siz de katkıda bulunabilirsiniz

20 Mart 2007

Tüm zamanların en canavar 10 oyunu

http://img359.imageshack.us/img359/7325/cratetetris02ftka3.jpg
cnet tüm zamanların en canavar 10 oyununu listelemiş, dört numarada tetris var :) 1numaraya ben olsam prince of persia'yı koyardım hic suphesiz.. liste burada

bildirgec.org

bsr : Türk yapımı ekran kaydedici

http://img359.imageshack.us/img359/5742/bsr2od0.gif

bsr, türk yapımı bir ekrandaki görüntüleri kaydetme yazılımı. genellikle demo/guide hazırlamak için kullanılan bu tür yazılımlar bilgisayarda yaptığınız her hareketi kaydediyor. dilerseniz üstüne yazı da ekleyebiliyorsunuz. otomatik ve manuel kayıt özellikleri mevcut, kayıt ile eş zamanlı dosya boyutu da görüntüleniyor. çektiğiniz görüntüler avi formatında kaydediliyor. oldukça basit arayüzü var.

bayağı da bir ödül almış bu yazılım.

dosya boyutu : 4.9mb

3.2.14 Windows Me/NT/2000/2003/XP

3.2.14 Windows VISTA

tam da böyle bir yazılım ararken buna rastlamam beni hayli sevindirdi.

bildirgec.org

19 Mart 2007

Windows Vistaya federal ajan engeli

http://img252.imageshack.us/img252/4126/wvbs2.jpg

şuradaki habere göre federaller windows vista kullanımına yasak getirmişler. nist (National Institute of Standards and Technology- ulusal teknoloji standartları enstitüsü) sözcüsü Michael Baum, "windows vista ile çalışan bilgisayarların geçici olarak ağımıza bağlanmasına izin vermiyoruz" açıklaması yaptı. nist subaylarının windows vista'yı bazı testlerden geçirdikleri ve değerlendirdikleri, benzer işlemlerin Explorer 7 ve Office 2007 için de yapılıyor olduğu açıklandı. sözcü benzer işlemlerin windows xp servis paketi 2 yayınlandığında da yapıldığı söylendi. idc yaptığı açıklamalarda özellikle iş çevrelerinin, windows teknolojileri edinirken, kullandıkları bilgisayarlarda güvenlik için bu tür testleri yapmalıdır uyarısında bulunuyor.

bir diğer kuruluş olan FAA (The Federal Aviation Administration- Federal havacılık kurumu) sözcüsü Tammy Jones, konu hakkında detaylı incelemeler yaptıklarını, microsoft ürünleri yerine masaüstü uygulamalarda linux ve google online çalışan ürünlerini kullanabileceklerini açıkladı.

Devamı...

18 Mart 2007

Google reklamcılığı sevdi

http://img291.imageshack.us/img291/6562/googleadscapejy6.png
Yapmış olduğu anlaşma ile bilgisayar oyunları içerisinde dinamik bir şekilde güncellenebilen reklamlar satan bir firma olan "adscape media" yı bünyesine katan google, online reklamcılık alanında rakiplerinin bir adım daha önüne geçmişe benziyor.

2006 mayıs ta microsoft buna benzer bir adım atarak, Xbox live ve msn oyun platformu için Massive adlı şirketi bünyesine katmıştı

U.H.A.C.K , yeni Türk oyunu

http://img377.imageshack.us/img377/6453/63198650pg6.jpg
Uzun süredir Vector Games tarafından geliştirilmekde olan V2 Oyun Motoru ile geliştirilen oyunun duyurusu nihayet yapıldı. Duyuru ile birlikte küçük bir oynanabilir demo da yayınlandı. Oyun türünün bilim kurgu konulu bir fps olacağı da açıklamalar arasında yer almakda. Oyun ile ilgili detaylı bilgiye oyunun resmi sitesi olan projectuhack.com adresinden ulaşabilirsiniz.

fazlamesai.net

Mahmud A. Asrar’ın çizdiği Dynamo 5 tükendi!

http://img134.imageshack.us/img134/1193/dynamo51cy7.jpg

Image Comics yaptığı açıklama ile Dynamo 5 çizgiromanının ilk sayısının tükendiğini açıkladı. İlk sayının ikinci baskısı yeni bir kapak ile yayınlanacak.

Jay Faerber tarafından yazılan çizgiromanın çizimleri ise Mahmud A. Asrar‘a ait.

Faerber açıklamasında şöyle demekte:

“Mahmud ve ben bu çizgiromana herşeyimizi verdik ve okurların buna ilgi duymasını büyük bir heyecan ile karşıladık. Tüm hayranlara ve dağıtımcılara D5′i destekledikleri için teşekkür ediyoruz. Ve eğer ilk sayının sonunun şok edici olduğunu düşünüyor iseniz planladıklarımızı görene kadar bekleyin!”

Mahmud A. Asrar’ı başarısından dolayı bizler de buradan tebriklerimizi iletiyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

kaynaklar:
cizgiroman.wordpress.com
resimliroman.net
mahmudasrar.blogspot.com

17 Mart 2007

Bedava Java Kitabı

java programlama dili ile ilgilenenler için güzel bir kaynak. programcıların gerçek deneyimlerinden oluşturulmuş tam 1000 adet uygulama örneği ve öneriler kitabı. 856 sayfalık kitabın lisansı bedava! indirmek için sitenin ilgili sayfasına giderek pdf dökümanını indirebilirsiniz. standart kalite kitap baskısı için 9 mb'lık bir dosya, yüksek kaliteli baskı için 36mb'lık bir dosya hazırlamışlar.

Devamı...

16 Mart 2007

Windows Server 2003 Service Pack 2 (32-bit x86)

Windows Xp SP3' ü beklerken Microsoft bize windows server 2003 service pack 2'yi duyurdu. Resmi sitesinde de görebileceğiniz üzere SP2 yamasını bütün Windows Server 2003 işletim sistemlerine (64 bit dahil) kurabilirsiniz. Yamayı buradan indirebileceğiniz gibi buradaki scriptlerle yamanın daha önceden indirmiş olduğunuz hotfixlerle çakışıp çakışmadığını kontrol edebilirsiniz.

slashdot.org

Web tasarımında tasarım elementleri, trendler ve problemler

designmeltdown.com'da design elementleri, teknikleri , web site tipleri,trendleri bol örnekli anlatımlarla yer alıyor.

Tasarımda renklerin kullanımı renklere göre (Black, Black & White, Blue, Blue & Green, Brown, Green, Grey, Orange, Pink, Pink & Blue, Rainbow, Red, Ultra Pop, White, Yellow) ayrılmış.

Tasarım trendleri, Distressed Design,
Horizontal Scrolling, Minimalism, Retro Style, Super Clean, Gradient Madness, Tiny, vb; elementleri badges (rozet), round corners, stripes, page curl ( sitedeki adı dog ear's) örnek site bağlantılarıyla destekleniyor. Web siteleri tiplerine göre ayrılıp örneklenmiş :
Blogs, Commercial, Community Server, Design Firms, Designer Portfolios, eCommerce , Kid Sites,
Music & Bands, Photo Blogs & Portfolios, Real Estate, Religious, Travel & Tourism, Universities, Web Hosting, Webservices...

lham alınası ve incelenesi bi site...

bildirgec.org

OpenOffice'den Dell Şirketi Yöneticilerine Açık Mektup


OpenOffice pazarlama lideri John McCreesh tarafından Dell Inc. Dell yöneticilerine gönderilen açık mektupta kendilerini desteklemeleri ve OpenOffice'in güncel versiyonlarının Dell'in ürünlerinde öntanımlı olarak yer alması teklifinde bulunularak konu hakkında tartışma önerisinde bulunulmuş.

Devamı...

15 Mart 2007

Kendi tişörtünü kendin tasarla

tshirts.goodstorm.com/wizard

CSS Layer Teknikleri

Burada ve burada, css ile tasarım yapmak isteyen tasarımcılara yönelik birbirinden farklı layer uygulamaları yer almakta.

bildirgec.org

Vanila Forum 1.1.2 yayınlandı



Açık kaynaklı ve oldukça kullanışlı bir forum olan, Vanilla 'ın 1.1.2 sürümü yayınlandı.

Sürüm bilgisi için tıklayın

İndirmek için tıklayın (386kb)

Photoshop ile Web2.0 menü hazırlama






Photoshop ile Web2.0 menü hazırlama makalesi (ingilizce) :
http://www.hongkiat.com/blog/design-a-web-20-tab-with-photoshop/#/

Makaledeki çalışma :
http://www.hongkiat.com/blog/wp-content/uploads/web20-tab.zip

14 Mart 2007

Pardus ve Beryl

http://img511.imageshack.us/img511/6381/68933794iz1.jpg

Önceleri hepimizin ağzı açık bir şekilde seyrettiği xgl-beryl olayını yaklaşık 1 haftadır kararlı ve hızlı bir şekilde kullanıyorum.

Şurdaki makale eminim işinizi görecektir.

Keyifli kullanmalar.

bildirgec.org

Google Calendar ve Microsoft Outlook senkronizasyonu

Google Calendar ile Microsoft Outlook arasında senkronizasyon sağlayan bu ücretsiz program ile eklediğiniz etkinlik/hatırlatmaları yakından takip edebilirsiniz.

Programın beta aşamasında .net 2.0 ve outlook 2003 üzeri gerektiriyor.

Programı buradan temin edebilirsiniz.

bildirgec.org

doPDF ile Dökümanlarınızı pdf`e dönüştürün

Dökümanlarımızı pdf`e dönüştürürken bir çok yol deneriz, bunlardan bazıları ücretli programlar yoluyla olur. Bu programlara alternatif, ücretsiz olarak sunulan doPDF5.0 free PDF converter derde deva sanırım.

Buradan indirebileceğiniz programı basit bir kurulumun ardından kullanılabilir hale getirebiliyorsunuz.

Herhangi bir 3. parti programa ihtiyacınız olmadan (Ghostscript gibi) sadece kullandığınız dosyayı Yazdır diyerek pdf dönüşümünü sağlayabilirsiniz.

bildirgec.org

13 Mart 2007

Hem kablosuz hem sabit diskli yönlendirici


ASUS WL-700gE; kablosuz erişim noktası, yönlendirici, yazıcı sunucusu, ftp sunucusu, dahili 160GB sabit diski ile tüm ihtiyaçlarınızı tek bir kutuda topluyor.

Devamı…

11 Mart 2007

Insomnia Radio Türkiye!

http://img88.imageshack.us/img88/9233/turkeylogogs9.jpg

Bağımsız müzisyenleri ve amatör grupları tanıtan Insomnia Radio Türkiye’deki müzisyenlere de yer vermeye başladı. okyanus ötesinin yazarı Türker, Insomnia Radio Türkiye ile artık okyanusun ötesinden de sesleniyor. podcast formatındaki ilk program beş konuğu ağırlıyor ve dinleyicisine yaklaşık yarım saatlik bir müzik keyfi sunuyor.

bildirgec.org

10 Mart 2007

Gelecek A.Ş.’den Her İhtiyaca Yönelik Kolay Linux

Gelecek A.Ş.’nin son ürünü Gelecek Desktop Vision, son yıllarda hızla değişen ve gelişen donanımlara, buna bağlı olarak ortaya çıkan ürünlere büyük bir uyumlukla çalışan ve diğer yandan yazılımlarda meydana gelen değişikliklere ve farklılıklara uyum sağlamış ayrıca tüm bunları çok modern, çok gelişmiş bir arayüzle (2 ve 3 boyutlu) ve kolaylıkla son kullanıcıya desteğiyle birlikte ulaştırmaktadır.

devamı…

09 Mart 2007

Playstation3 Home’dan yeni ekran görüntüleri

http://img98.imageshack.us/img98/4707/99029214ag9.jpg


Ekran görüntüleri için tıklayın

08 Mart 2007

Commodore efsanesinin dönüşü

http://img99.imageshack.us/img99/1117/logouq4.jpg

Commodore Gaming, efsanevi oyun bilgisayarları arasında yer alan Commodore’un oyun dünyasına dönüşünü duyurdu.

Çocukluk çağımızın en büyük eğlence kaynaklarından biri olan Commodore markası, bilgisayar oyunları için optimize edilmiş yeni bir Commodore modelini CeBit Almanya fuarında tanıtacağını duyurdu.

Bundan 20 yıl önce çıkartılan Commodore 64, milyonlarca insanın oyun ihtiyaçlarını gidermiş ve 20 yy’ın en çok satan bilgisayarlarından olmuştu. Birçoğumuzun bilgisayar ve oyun dünyasına başlangıç noktası olan Commodore 64, yıllar boyunca süren sessizliğine son verme kararı aldı..

15 Mart’ta CeBit’te tanıtımı yapılacak ve ziyaretçilerin kullanmasına izin verilecek olan yeni Commodore modeli için Commodore Gaming CEO’su Bala Keilman; “Commodore markasını oyunseverlerin beğenisine tekrar sunacağımız için büyük bir heyecan yaşıyoruz. Oyun dünyasında yeni bir dönemin başlangıcı olacak yeni modelin, oyuncuların isteklerini karşılayacağından eminiz. Tanıtım süresince yeni Commodore’un bilinmeyen özelliklerini de açıklayacağız.” açıklamasında bulundu.

techno-labs.com

Futuremark’dan Oyunculara Yeni Servis: YouGamers

http://img132.imageshack.us/img132/7057/54717964wh2.jpg

3DMark uygulamaları ile sektöre özelliklede donanım piyasasına yön veren Futuremark, oyuncuların gönlünü çalacak yeni hizmetini devreye soktu. Firma duyurusunu yaptığı yeni web sitesi ile oyuncuların ihtiyaç duyacağı servisleri bir arada ve tek noktadan kullanıcılarına sağlamayı hedefliyor. Şu an beta aşamasında olan YouGamers (www.YouGamers.com) sitesi, oyun incelemeleri, oyun dünyasından son haberler ve özel röportajlar gibi başlıkları Futuremark’ın kalitesi ile kullanıcılarına sunmayı hedeflerken, diğer sitelerden ayrılan bazı farklı fonksiyonları ile de son derece iddialı. Beta aşamasında olan ve Web 2.0 teknolojisi ile geliştirilen YouGamers sitesi ziyaretçilerine içeriği özelleştirebilme ve katergorize etme avantajını da sağlayacak. Özel ve deneyimli bir ekip tarafından hazırlanacak site içeriği forum, blog, kişisel oyun listeleri gibi detaylar ile de zenginleştirilecek.

Futuremark’ın oyun dünyasında ciddi etki yaratması beklenen yeni sitesinin diğer sitelerde de olmayan belkide en önemli özelliği Game-o-meter adı verilen ücretsiz servis. Bu servis ile kullanıcıların donanımları site üzerinden analiz edilerek Futuremark’ın 13 milyon kayıt bulunan geniş veri tabanındaki diğer sistemler ile kıyaslama yapılabilecek, ayrıca analiz edilen sistemlerin oyunlardaki verimliliği de kullanıcılara sunulacak. Anlaşılan Futuremark’ın yeni servisi olan YouGamers sitesi arkasındaki ciddi destek ile daha şimdiden yabancı hatta yerli oyun sitelerinin bile korkulu rüyası olmaya aday.

donanımhaber


CSS ve Javascript ile Beyzbol Kartı

http://img264.imageshack.us/img264/8181/061216bballcards1wu1.gif

CSS ve JS kullanarak imajları (Png) beyzbol kartı haline getirmek için bu dökümanı inceleyebilir, doslayaları buradan indirebilirsiniz ve buradan nasıl çalıştığını inceleyebilirsiniz.

bildirgec.org

07 Mart 2007

Youtube ve BBC Ortaklığı

Youtube-BBC anlaşmasıyla Youtube’a bbc yerel ve bbc uluslararası olmak üzere 2 yeni kanal eklendi.

www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2007/03_march/02/you_tube.shtml

ADSL’de İndirim

http://img442.imageshack.us/img442/691/ttnetlogoyt1.jpg

Türk Telekomünikasyon A.Ş Genel Müdürü Paul Doany, 1 Nisan 2007 tarihinden geçerli olmak üzere genişbant internet (ADSL) kurulum ücretlerinde yüzde 51, erişim ücretlerinde ise yüzde 6 ile yüzde 55 arasında değişen oranlarda indirime gideceklerini açıkladı.

ADSL ücretlerinde internet servis sağlayıcılarına yönelik yapacakları indirimin önemli bir destek olacağını dile getiren Doany, ADSL kurulum ücretlerini yüzde 51 oranında indireceklerini belirtti.

Kotalı ADSL erişim ücretlerinde, 1024 kbps hızda 9 GB limitli erişim ücretinde yüzde 35, 6 GB limitlide yüzde 25 indirime gidilecek, 3 GB limitli ise 4 GB limite yükseltilecek.

Kotasız erişimde de 2048 kbps hızda yüzde 44, 1024 kbps hızda yüzde 32, 512 kbps hızda yüzde 14 ve 256 kbps hızda yüzde 3 oranında indirime gidilecek.

http://www.fazlamesai.net/?a=article&sid=4486

Pardus 2007.1 Felis chaus RC Duyuruldu

null

Evet. Pardus 2007.1 “Felis chaus”‘un sürüm adayı duyuruldu. Test gönüllüleri, lütfen indirin, test edin ve http://bugs.pardus.org.tr adresine bildireceğiniz hata raporlarınızla bizi kendimize getirin. Daha fazla kişinin test etmesi için bu haberi günlüklerinizden duyurun ya da duyurulmasına yardımcı olun.

İndirmek isteyenler aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirler:

ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2007.1-RC (Kurulan)
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/calisan/2007.1-RC (Çalışan)
Muhtemelen ilerleyen günlerde 2007.1′in “Felis chaus”‘unu Ali Işıngör’den, sürüm notlarını ise Ekin Meroğlu’ndan keyifle dinleyeceğiz. Siz de sürümün test edilmesine yardım edin, Pardus bir kez daha tadından yenmesin.

PS3′e Yeni Özellikler, Yeni Söylentiler



Haberde Sony’nin yakın zamanda bir yenilik duyuracağı söyleniyor. PS3, Nisan ayı civarında gelecek bir firmware güncellemesiyle “Xbox 360 Achievement” ve “Mii Avatar” benzeri yeni özelliklere sahip olabilecek. Ayrıca birkaç hafta önce “Playstation Home” isim haklarının alınmasıyla PS3′ün MySpace türü sosyal bazlı network özellikleri, sesli, yazılı ve görüntülü mesajlaşmayı destekleyeceği öne sürülüyor.

Son olarak ise titreşim özelliği yerine geriye dönüm uyumluluğu sağlamayı tercih eden firmanın yakın zamanda titreşim özelliğinin yaratıcısı Immersion firmasıyla ortak çalışmaya geçmesi PS3 almayı düşünen kullanıcıların “yoksa titreşim özeliği yine olacak mı?” sorularını tekrar gündeme getirdi.

bildirgec.org

XBOX 360 için 512mb’lık hafıza kartı

http://img134.imageshack.us/img134/7517/xbox360vt5.jpg


Game developers cenference’ın 5 mart günü yapılan açıklamaya göre microsoft 3 nisan 2007′de xbox 360 için 512 mblık hafıza ünitesi piyasaya sürecek. Piyasaya sürülecek bu ürünün fiyatı ise $49.99 olacak.

dailytech.com


06 Mart 2007

Online site haritası (site map) oluşturucusu

http://img154.imageshack.us/img154/9461/xmlsitemaps1cv4.png

xml-sitemaps.com‘dan bilgisayarınıza herhangi bir program yüklemeden, bedava olarak site haritası oluşturabiliyorsunuz. Oluşturulan site haritası Google, Yahoo!, Live Search başta olmak üzere tüm arama motorlarına uygun.

Ücretsiz versiyonda 500 sayfalık bir limit söz konusu. Fakat “Unlimited Sitemap Generator” isimli ücretli yazılımları da var ve isminden de anlaşılacağı üzere herhangi bir kısıtlaması yok.

Devamı…

‘MIT’nin tüm dersleri ücretsiz ve online olacak



The Massachusetts Institute of Technology (MIT) bu yıl sonuna kadar Internet’te, ücretsiz olarak tüm derslerini sunacagını açıkladı. MIT bu kapsamda ücretsiz online eğitim veren ilk Amerikan Üniversitesi olacak.

Online dersleri takip eden ögrenciler MIT’den diploma sahibi olmayacak ve ögretim üyeleriyle kontakt kuramayacaklar.

MIT, OpenCourseWare projesine 2003 yilinda başlamıştı. Sitede özellikle bilgisayar mühendisliği, fizik ve matematik bölümlerindeki derslere ilgi yoğun. Yıl sonunda sunulan tüm derslerin sayısı 1800′i bulacak.

bildirgec.org


05 Mart 2007

Mynet e-posta kapasitesi artık 5 GB

Ücretsiz POP3 erişimi!
Mynet e-mail�de her yerden iletişim özgürlüğü!
İnternet tabanlı Email hesabınızdaki bütün Email’lerinizi bilgisayaranıza cep telefonunuza indirebilir, Outlook ve benzeri programlari rahatca kullanabilirsiniz. Ücretsiz POP3 desteği ile cep telefonundan, laptopundan emaillerinize artık kolayca erişebilirsiniz. Ayarlar için tıklayınDosyalarını deponda sakla, hep seninle olsun!
250 MB boyutu olan dosya deposunda istediğiniz birçok büyük boyutta belgeyi Mp3�ü, resimi saklayabilir, her zaman ulaşabilirsiniz.Yeni içerik filtreleme sistemi ile istenmeyen emaillerin (SPAM) ve virüslerin posta kutunuza girişi engellenir.
Bilgisayarınıza izinsiz gönderildiği düşünülen email’lerin posta kutunuza girişi engellenir, virüs taşıyan emailler etkisiz hale getirilir.

Ayrıca, Mynet email’de

# 10 MB’a kadar dosya gönderip alma
# Email’lerinizi diğer email adreslerinize yönlendirebilme
# Resim ekleme ve düzenleme aracı
# Otomatik Email adresi tamamlama
# Diğer Email adreslerini denetleme
# Klavye Kısa Yolları
# Hızlı Adres Defteri
# Yüksek Hız
# Otomatik İmza
# Otomatik Cevap

Ceviz.Net’de makale yazın, para kazanın

http://img54.imageshack.us/img54/2505/19950634we5.jpg

Mart ayından itibaren her ay en iyi makaleyi yazan kişiye 100 lira ödül veriyoruz. İster yeni üye olun ister aylardır bu siteyi takip ediyor olun farketmiyor. Katılmak için yapmanız gereken tek şey yazdığınız makalenin Ceviz.Net’de yayınlanmasını sağlamak. Böylece otomatik olarak bu ufak yarışmaya dahil olmuş olacaksınız. Ay sonunda yazmış olduğunuz makale yapılan oylama sonucunda birinci seçilirse ödül sizin olmuş olacak.

Devamı…



Google’dan Gmail imza oluşturucu

http://img128.imageshack.us/img128/7627/mailiniz1eo1.png

Google hizmete doymuyor, şimdide…

Gmail imza oluşturucu

devamı…

mod_gzip Test

Sevgili web site sahipleri; mod_gzip bir apache web server modülüdür ve kısaca kullanıcının tarayıcısına gönderilen HTML kodlarını (üretilen dinamik çıktıyı) gzip metoduyla sıkıştırarak gönderilmesini ve karşı tarafta tekrar açılarak kullanılmasını sağlar. Güncel tarayıcıların hepsi gzip sıkıştırma özelliğini desteklemektedir, ayrıca desteklemeyen tarayıcılara da geleneksel yöntemle göndermeye devam eder.

Şu sayfadan kendi web sitenizi veya merak ettiğiniz bir web siteyi “acaba sıkıştırılmış mı?”, “ne kadar tasarruf etmiş?” ya da “sıkıştırılsaymış yüzde kaç tasarruf edermiş?” gibi testlere tabi tutabilirsiniz.

devamı…

04 Mart 2007

Yahoo’dan müzik kutusu


yahoo’nun müzik çalıcısını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. mp3 formatındaki müzikleri dinleyebilir cd’ye yazabilir yada cd’deki müziklerinizi mp3 formatına çevirebilirsiniz. launchcast radyoyuda bu programla dinleyebiliyorsunuz. 2 milyon şarkı barındıran kataloğundan şarkı satın alabiliyorsunuz. yahoo messenger kullanıyorsanız şarkılarını online olarak arkadaşlarınıza dinletme imkanınızda var. ağa bağlı bilgisayarlara ve ev müzik sistemine de müzik yayını yapabiliyor. kurulum için küçük bir dosya indiriyorsunuz ve dosyalar internetten indiriliyor. Bazı özelliklerini kullanmak için yahoo üyeliği gerektiriyor.

bildirgec.org

Ning : sosyal ağ oluşturma platformu

Ning, kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan ücretsiz sosyal ağ sitesi oluşturabileceğiniz bir platformdur.Site, kullanıcılarına etkileşimli sosyal ağ sitesi düzenleme ve barındırma hizmeti sunuyor.

http://www.ning.com/

3. Boyutta Devrim Yaratan FPS Oyunları

…ve kazanan populizm

http://img405.imageshack.us/img405/1802/89890432yz9.jpg

FPS yani, birinci şahıs perspektifli, dünyayı karakterin gözünden gördüğümüz aksiyon oyunları… Bir çoğumuz oyun hayatımıza Wolfenstein ve Doom gibi oyunlarla başlamışızdır veya en azından bu oyunların kalbimizdeki yeri ayrıdır. Bilgisayar oyunlarının yeşermeye başladığı ilk günlerden bugünlere akıl almaz bir gelişme gösteren oyun sektörüne paralel olarak, FPS oyunları da çok büyük sıçramalar gösterdi ve her dönem popülerliğini daha arttırdı. FPS oyunlarının popülerliği altında, eskiden oyunseverlerin gözdesi olan, macera oyunları gibi bir tür ölüm döşeğinde kala kaldı. Sözün özü, oyun sektöründeki yeri tartışılmaz olan FPS türevi oyunlar aynı zamanda 3D yani, 3. boyutta gerçekleşen devrime de birçok açıdan öncülük etti.

Oyun dünyasında söz sahibi sitelerden biri olan IGN’in kollarından biri olan Voodoo Extreme, bu 3 boyutlu devrime öncülük eden en iyi 20 FPS oyununu seçmiş, bizler için. İşte, devrimin mimarları (!):

20- Return to Castle Wolfenstein ( Gray Matter Studios / 2001 )
19- The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay ( Starbreeze Studios / 2004 )
18- Star Trek Voyager: Elite Force ( Raven / 2000 )
17- Shogo: Mobile Armor Division ( Monolith / 1998 )
16- Aliens vs Predator 2 ( Monolith / 2001 )
15- Soldier of Fortune ( Raven / 2000 )
14- Prey ( Human Head Studios / 2006 )
13- Doom 3 (id Software / 2004 )
12- No One Lives Forever ( Monolith / 2000 )
11- F.E.A.R. (First Encounter Assault Recon) ( Monolith / 2005 )
10- Quake III: Arena ( id Software / 1999 )
9- Dark Forces 2: Jedi Knight ( Lucas Arts / 1997 )
8- FarCry ( CryTek / 2004 )
7- Serious Sam: The First Encounter ( Croteam / 2001 )
6- Call of Duty ( Infinity Ward / 2003 )
5- Unreal ( Epic Games / 1998 )
4- Unreal Tournament ( Epic Gams / 1999)
3- Quake II ( id Software / 1997 )
2- Half-Life 2 ( Valve / 2004 )
1- Half-Life ( Valve / 1998 )

Bu listeden sonra, birçok yorum yapılabilir. Hatta, bu konuda 80-90 sayfalık bir kitap bile kaleme alınabilir. Açıkcası, FPS tarzına getirdikleri farklı perspektif ve yaratıcı senaryolarıyla Shogo’yu daha yüksek sıralarda, Unreal’ı ise zirvede görmek daha doğru olabilirdi. Özellikle bir çok otoritenin gelmiş geçmiş en iyi ve en yaratıcı FPS olarak nitelendirdiği System Shock 2′nin belki saf FPS olmamasından dolayı belki de başka nedenlerden ötürü listede yer almayışı Voodoo Extreme’e yakışmayan bir tavır olmuş. Gerekli kişilere ve oyunlara mavi boncuklar dağıtılmış, ancak Blood gibi bir klasik de es geçilmiş. Herşeye rağmen bu suni listenin galibinin Monolith olduğunu görmek de sevindirici, en azından Blood gibi klasik olmuş bir oyunun yaratıcısının bu kadar çok oyunla listede yer alması yeterince olumlu. Sözün özü; kazanan populizm, yitirilmeye başlanan gerçek oyunculuk…

oyunstudyosu.tv

03 Mart 2007

Web 2.0 Stilinde Tab Menü hazırlanışı

http://img154.imageshack.us/img154/9545/final11kd0.jpg

Aşağıdaki adresten web 2.0 tarzı tab menü yapımı hakıkında bilgi alabilirsiniz.

(İngilizce)

www.techsymptom.com/2007/02/23/cool-tab-menu-in-web-20-style/



SPIP: Açık kaynak kodlu yönetim sistemi

SPIP minirézo tarafından uZine sitesini yönetmek için geliştirilmiş bir yayın sistemidir. Bu sistemi özgür yazılım lisansı ile (GPL) herkese dağıtıyoruz. Yani bu sistemi özgürce kendi sitenizde ister kişisel olarak, ister eğitim amaçlı, ister ticarî amaçlı kullanabilirsiniz.

SPIP anasayfası (Fransızca)
SPIP Türkçe anasayfası

Photoshop’un online ve ücretsiz versiyonu geliyor

Adobe CEO’su Bruce Chizen Photoshop’ un altı ay içerisinde ücretsiz ve online bir versiyonunun piyasaya sürüleceğini açıkladı.


Adobe geçtiğimiz günlerde Photobucket ile anlaşarak online video edit programı Adobe Remix’i ücretsiz olarak Photobucket kullanicilarina sunacağını duyurmuştu.
Yeni Photoshop versiyonu da Adobe Remix gibi, giriş seviyesinde olacak ve Photoshop ve Photoshop Elements’ta yer alan temel özelliklere sahip olacak. Bu yeni program ciddi şekilde Picasa’ya rakip olacağa benziyor, Adobe CEO’su da bu konuda iddiali . Ayrıntıları şuradan okuyabilirsiniz.

bildirgec.org

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2007 - Haberler

Türkiye özgür yazılım aleminin önemli buluşma noktalarından biri olan Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri‘nin başlamasıiçin artık günleri değil saatleri sayıyoruz. Başta LKD, Pardus olmak üzere ülkemizden önemli kurumların, projelerin destek verdiği etkinliğin programını daha önce açıklamıştık. Şimdi, cumartesi sabah görüşmek üzere diyor ve etkinlikle ilgili önemli bir habere ve bazı hatırlatmalara geçiyoruz.

Devamı…

02 Mart 2007

Kendi SSD’nizi (Katı Disk) kendiniz yapın

ssd

Gelişen flash bellek üretim teknolojileri sayesinde eskisine göre düşen fiyatlarıyla katı diskler de (Solid State Disk) yavaş yavaş mağazalarda yer almaya başladılar. Asnet’in ülkemize getirdiği Bigboy marka SSD’lerin 16GB ve 32GB kapasiteye sahip modellerini, çeşitli online satış mağazalarından sipariş vererek satın alabilmek mümkün.

Tabi MB başına düşen maliyetleri, manyetik plakalara sahip akrabalarına göre oldukça fazla olan SSD’ler her ne kadar eskiye göre ucuzladı desek de en azından genel kullanım için hâlâ pek makul fiyatlara sahip değiller. Fakat Japon dostlarımız, Katı Diskimsileri ile (kabul ediyorum garip bir isim oldu) şu an için olmasa da yakın bir zamanda fiyat sorununu çözebilirler.

Gerçek ismi SD to SSD Convertor yani SD’den SSD’ye dönüştürücü olan cihaz, üzerine takacağınız 4 adet SD kartı depolama alanı olarak kullanarak 2.5″ lik bir SSD gibi IDE arabirimi ile bilgisayarınıza bağlayabilmenize olanak veriyor. SDHC yani 2GB ve üzeri depolama alanına sahip olan SD kartlara destek vermediği için en fazla 8GB (4 x 2GB) depolama alanı sunabilen dönüştürücünün, üzerine takılacak olan SD kartların aynı marka ve aynı model olmaları gerekiyor. Ayrıca cihaza takacağınız kartları 2′li veya 4′lü gruplar halinde takmanız da gerekmekte. Ürün özelliklerinde belirtilmemiş fakat SD kartları 2′li ve 4′lü gruplar halinde takmamız gerekiyor olmasının altında, SD kartların cihaz içerisinde RAID 0 modunda çalıştırılarak veri aktarım ve yazma hızlarının arttırılmak isteniyor olması olabilir.

2.5″ lik SD to SSD Convertor her ne kadar yeni bir ürün olsa da üreticisi Century bu işte yeni değil. Firmanın 3.5″ lik disk yuvasına takılmaya uygun boyutlarda 4 adet CF kartı SSD disk olarak kullanmanızı sağlayan dönüştürücüleri de bulunuyor. Cihazın fiyatına gelirsek işte bu kısım hayallerinizi suya düşürebilir. Yaklaşık 260$ fiyat etiketi taşıyan dönüştürücünün yanında 4 adet 2GB SD kart da satın alındığı zaman, maliyet yaklaşık olarak 16GB’lık SSD disklerin ülkemizdeki satış fiyatıyla eş seviyeye geliyor. SD to SSD convertor, şu an için yüksek fiyatı nedeniyle alınabilir bir ürün olmayabilir fakat ileriki modellerinde, daha uygun fiyat etiketi ve SDHC desteği bir araya getirilirse 32GB ve üzeri kapasitelerdeki SSD disklere çok mantıklı fiyatlarla sahip olma şansı yakalayabiliriz.

http://www.century.co.jp/e_index.html

donanımhaber

01 Mart 2007

Küba Açık Kaynak Peşinde

Venezüella’nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro’ya da ilham kaynağı oldu. Chavez’in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı. Çin, Brezilya ve Norveç’ten sonraki en kararlı girişim olarak kabul edilen planda ilk aşamada Microsoft Windows yerine yerelleştirilmiş bir Linux dağıtımının kullanılması hedefleniyor.

Radikal

YouTube NBA ile anlaştı

http://img162.imageshack.us/img162/2338/nbacp3.jpg http://img255.imageshack.us/img255/8707/ytnb2.jpg

Google’ın almasından sonra telif hakları konusunda oldukça başı ağrıyan Youtube, NBA ile de anlaşmaya vardı. NBA’in bu anlaşma uyarınca, telif hakkını elinde bulundurduğu görüntüleri, Youtube’dan çekebileceği ve Youtube sitesinde bir NBA bölümü oluşturulacağı belirtildi. Kullanıcılar bu bölümde NBA görüntülerine ulaşabilecek ve kendi çektikleri görüntüleri de bu bölümde NBA’in denetiminde yayımlayabilecekler. Youtube bundan once de telif haklari konusunda NBC, CBS ve Chelsea FC ile anlaşmaya varmıştı.

bildirgec.org

Firefox’la Torrent indirin

http://img162.imageshack.us/img162/2839/logosmalldz6.png

Google Code sitesinde yayımlanan, Bitfox isimili bir eklenti sayesinde firefox torrent dosyalarını indirebilecek.